امید به احیای نگین آبی آذربایجان

امید به احیای نگین آبی آذربایجان به گزارش گل سپید دریاچه ارومیه پس از راه اندازی ستاد احیا مسیر تثبیت را طی كرده و طبق آخرین آمار با تراز مثبت نسبت به سال گذشته امیدواری ها برای احیای این نگین آبی آذربایجان افزایش یافته است.


به گزارش گل سپید به نقل از ایرنا دریاچه ارومیه كه در بیش از 2 دهه گذشته دستخوش كاهش مساحت و میزان آب شده، در 2 سال اخیر به وضعیت ثبات رسیده و رشد هرچند كم سطح آن در مقایسه با مدت مشابه سال های گذشته بارقه امید برای بازگشت زندگی به نگین آبی آذربایجان را در دلها زنده كرده است.
آب این دریاچه كه در سال های نه چندان دور معادل 32 میلیون مترمكعب بوده و دایك های مختلف در سواحل آن برای راه نیافتن آب به روستاها و جاده ها تاسیس می شد، پیش از تشكیل ستاد احیا به حدود نیم میلیارد مترمكعب كاهش پیدا كرد و زمزمه های خشك شدن ابدی آن به گوش رسید.
با راه اندازی ستاد احیا به وعده رییس جمهوری در سفرهای انتخاباتی دوره یازدهم جامه عمل پوشانده شد و هم اكنون اقدامات این ستاد با همراهی نهادهای دخیل و خیلی از مردم حاشیه نشین، زمینه افزایش تراز را فراهم نموده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به حساسیت دولت نسبت به تحقق وعده های خود همچون احیای دریاچه ارومیه طی روزهای اخیر با سفر به ارومیه اظهار داشت: دولت دوازدهم با وجود مشكلات اقتصادی به تزریق اعتبار جهت تكمیل طرح های ستاد احیا ادامه می دهد.
عیسی كلانتری روز گذشته در جلسه بررسی مشكلات طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه در شهرستان نقده در ارتباط با طرح انتقال آب از پیرانشهر به دریاچه ارومیه هم اظهار داشت: این طرح در سال 1398 به بهره برداری می رسد و با بهره برداری از آن سالانه بیش از 630 میلیون مترمكعب آب به پیكره دریاچه وارد می گردد.
وی اظهار داشت: قطره ای از آب این طرح انتقال نباید در بخش دیگری صرف شود و اداره كل محیط زیست آذربایجان غربی مسوول حفاظت از آب این طرح است.
وی همینطور از برنامه ریزی برای ورود 300 میلیون مترمكعب پساب به دریاچه ارومیه اطلاع داد و اضافه كرد: دریاچه ارومیه باید تا آخر سال 1406 شمسی احیا شود و در تلاش هستیم تا مصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه را هم 40 درصد كاهش دهیم.
مدیركل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی هم در گفت و گو با خبرنگاران كشوری كه برای بازدید از دریاچه به این استان سفر كرده بودند، اظهار داشت: مساحت دریاچه ارومیه در سال های بعد از تشكیل ستاد احیا سه برابر شده و به 2 هزار و 250 كیلومتر مربع رسیده است.
پرویز آراسته اضافه كرد: تا قبل از اجرای طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه و در سال 1393، مساحت این دریاچه حدود 700 كیلومترمربع بود و این وسعت با تلاش همه نهادهای مرتبط روند رو به رشد را طی كرده است.
وی افزود: مساحت كل دریاچه ارومیه پنج هزار و 700 كیلومترمربع بوده كه هم اكنون حدود 40 درصد آن دارای پهنه آبی است.
وی با اشاره به اینكه دریاچه ارومیه در بهترین زمان خود حدود 30 میلیارد مترمكعب آب داشت، بیان كرد: میزان آب دریاچه تا قبل از احیای دریاچه به حدود 500 میلیون مترمكعب رسید ولی هم اكنون این رقم افزون بر یك میلیارد و 800 میلیون مترمكعب است.
مدیركل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی از ابلاغ بیش از 10 هزار میلیارد ریال اعتبار برای احیای دریاچه ارومیه به استان در سه سال قبل اطلاع داد و اظهار داشت: حدود 30 درصد از این میزان تخصیص یافته ولی با این رقم هم اقدامات بسیار خوبی در جهت كاهش مصرف آب، افزایش آب ورودی به دریاچه، اجرای طرح های مقابله با بروز ریزگردهای نمكی و طرح های نظیر آن صورت گرفته است.
وی بیان كرد: با هدف افزایش آب ورودی به دریاچه ارومیه سالانه صدها میلیون لیتر آب از سدهای اقماری به این دریاچه رها می گردد كه امسال این میزان به بیش از 300 میلیون لیتر رسید.
وی اضافه كرد: هم اكنون بیش از 40 هزار چاه غیرمجاز در حوضه دریاچه ارومیه وجود دارد كه با تلاش نهادهای مربوطه این چاه ها از مدار خارج و زمینه استفاده بهینه از آب های زیرزمینی فراهم گشته است.
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه هم در گفت و گو با ایرنا با اشاره به امیدواری مردم برای احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: ارتفاع دریاچه به یكهزار و 270 متر و 64 سانتی متر رسیده كه نسبت به سال قبل سه سانتی متر افزایش یافته است.
فرهاد سرخوش اضافه كرد: تراز دریاچه ارومیه نسبت به كمترین سطح ثبت شده برای آن 60 سانتی متر افزایش یافته كه با افزایش آب دریاچه، نمك رسوبی كف آن هم در آب حل شده و عمق دریاچه افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینكه مساحت دریاچه ارومیه هم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است، اظهار داشت: بعد از تشكیل این ستاد مساحت نگین آبی آذربایجان یكهزار و 562 كیلومترمربع افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینكه پیش از تشكیل ستاد احیا تراز دریاچه ارومیه سالانه به صورت متوسط 70 سانتی متر كاهش می یافت، بیان كرد: برنامه ریزی، تخصیص اعتبار و تلاش دولت تدبیر و امید برای احیای این دریاچه روند خشك شدن آن را متوقف كرده است.
معاون اجرایی طرح انتقال آب از سد كانی سیب به دریاچه ارومیه هم كه بزرگترین طرح انتقال آب حوضه به حوضه به سمت دریاچه است، در گفت و گو با خبرنگاران بیان كرد: 21 كیلومتر از تونل انتقال آب از این سد به سمت دریاچه ارومیه حفاری شده است.
میكاییل بهادری با اشاره به اینكه طول این تونل انتقال آب 36 كیلومتر است، اضافه كرد: حفاری توسط 2 دستگاه مكانیزه /TBM/ از ورودی و خروجی این تونل توسط قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) در حال انجام می باشد.
وی با اشاره به اینكه بخش میانی این تونل هم در حال حفاری دستی است، افزود: تابحال 9 هزار و 500 میلیارد ریال برای این طرح هزینه شده است.
به گفته وی طبق برنامه ریزی ها طرح حفاری تونل برای انتقال آب از سد كانی سیب به دریاچه ارومیه در سال 1399 به اتمام می رسد و با بهره برداری از آن سالانه 600 میلیون مترمكعب آب به پیكره دریاچه منتقل می گردد.
معاون اجرایی طرح انتقال آب از سد كانی سیب به دریاچه ارومیه، اظهار داشت: پیشرفت فیزیكی كل طرح بیش از 50 درصد، تونل 62 درصد و سد كانی سیب 43 درصد است.
بهادری با اشاره به اینكه اعتبار اولیه این طرح 20 هزار میلیارد ریال برآورد شده است، ابراز امیدواری كرد با تامین اعتبار مورد نیاز، مشكلی در راه اجرای طرح تولید نشود.
وی با اشاره به اینكه كل آورده سد كانی سیب و بند 'بادین آباد' یك میلیارد و 80 میلیون مترمكعب است، بیان كرد: این طرح نقش مهمی در احیای دریاچه ارومیه خواهد داشت.
به گزارش گل سپید به نقل از ایرنا و با عنایت به امیدواری مسئولان و همراهی مدیران كشوری و استانی، انتظارها برای كاهش مشكلات این دریاچه امسال تا حدودی به بار نشسته و شاهد قایقرانی و حتی كرایه قایق ها به مردم برای دور زدن در داخل دریاچه ارومیه هستیم.
علاوه بر آن روزانه هزاران نفر از مردم آذربایجان غربی و استان های مجاور برای شنا به دریاچه ارومیه می روند و خاطرات گذشته را زنده می كنند.

 

1397/04/31
23:28:51
5.0 / 5
4907
تگهای خبر: آب , باد , حفاری , دریا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه