طبیعت مازندران در انتظار امید

طبیعت مازندران در انتظار امید به گزارش گل سپید، به نقل از ایرنا امید، تنها بازمانده درناهای سفید سیبری كه طی چهار دهه گذشته همواره میهمان تالاب های مازندران بود، امسال دوستداران طبیعت را چشم انتظار گذاشته است.


به گزارش گل سپید به نقل از ایرنا، امید سال های پیش در اولین هفته ماه آبان میهمان مازندرانی ها می شد و اواخر اسفند هم این استان را ترك می كرد. برابر برنامه سال گذشته، این تك درنای سفید سیبری تا امروز برای رسیدن به تالاب های مازندران 10 روز تاخیر دارد و همین مبحث دوستداران طبیعت را دلواپس كرده است.
به گفته كارشناسان محیط زیست مازندران، امید هر ساله بعد از ترك سیبری تا رسیدن به این استان در سه كانون ذخیرگاهی مسیر پروازی استراحت می كرد و در نهایت پیش از آخر دهه اول آبان در تالاب فریدونكنار فرود می آمد.
امید تنها بازمانده از درناهای سفید سیبری است كه بر مبنای تقویم محیط زیست مازندران از سال 1353 میهمان تالاب های این استان شدند.
این درنای نر سفید كه تا چند سال پیش به همراه جفتش ' آرزو ' میهمان تالاب فریدونكنار می شد، در سال های اخیر با وجود از دست دادن جفتش، شهروندان و گردشگران مازندرانی را چشم انتظار نمی گذاشت.
امید در تمام این سال ها تنها سال های 88 و 94 به مازندران نیامد ولی از آن پس به صورت مستمر اوایل آبان با طی مسیر پنج هزار كیلومتری از سیبری، در فریدونكنار به زمین می نشست.
نسل درنای سفید از میان 15 گونه درنای موجود، در حال انقراض است و بنابراین حضور دوباره امید در تالاب فریدونكنار همواره برای دوستداران محیط زیست امیدبخش بوده است.
** احتمال نیامدن درنای سیبری به مازندران
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت كه تك درنای سیبری تنها بازمانده از این گونه پرندگان زمستان گذر همه ساله هفته اول آبان ماه به مازندران می رسید ولی امسال تا امروز تاخیر 10 روزه دارد.
كوروس ربیعی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه كرد: امسال با این حال كه آبان ماه از نیمه هم گذشت، هنوز این پرنده به مازندران برای زمستان گذرانی نیامده و این تاخیر نگران كننده است.
وی احتمال اولیه برای این تاخیر را گرمتر شدن زیستگاههای مسیر درنای سیبری به ایران و تالاب مازندران دانست و توضیح داد: در سال 94 هم به خاطر همین گونه شرایط آب و هوایی، تك درنای سیبری به مازندران نیامد ولی در سال 95 بعد از یك سال تاخیر بار دیگر به این منطقه كوچ كرد.
ربیعی پیش بینی كرد كه شاید در زمستان سال جاری هم تك درنای سیبری به تالاب مازندران كوچ نكند و این نیامدن به معنای مرگ این تنها بازمانده از گونه در حال انقراض نخواهد بود.
تاخیر در كوچ تك درنای سیبری به مازندران سبب نگرانی اعضای انجمنی شده است كه چند سال پیش برای حمایت از این پرنده در مازندران تشكیل شده بود.
یكی از اعضای این انجمن به خبرنگار ایرنا گفت كه آنان مسیر حركت امید را از سیبری به عنوان زیستگاه اصلی رصد می كنند تا شاید خبری به دست آوردند كه حكایت از زنده ماندن این گونه نایاب باشد.
** شاید آخرین سفر بود
تنها بازمانده درنای سفید سیبری سال گذشته 112 روز میهمان تالاب فریدونكنار بود.
روابط عمومی محیط زیست مازندران چهاردهم اسفند ماه سال قبل همزمان با پرواز امید به سمت سیبری با انتشار اطلاعیه ای اعلام كرده بود: امید به سمت زیستگاه اصلی خود در سیبری به پرواز درآمد تا ادامه روزهای تنهائیش را در سرمای سیبری بیشتر احساس كند.
' هر چند دسته هایی از درناهای سیبری در مسیرهای هند و مسیر شرقی به چین وجود دارند، اما پرواز و مهاجرت تك درنای سیبری امید، می تواند تلنگری باشد بر رفتار نابخردانه بشر در از بین بردن تنوع زیستی و حذف گونه های مختلف حیات وحش از چرخه طبیعت، و امیدی برای حفاظت بهتر از انچه كه در اختیار داریم تا مبادا شاهد تك های دیگری در ببن موجودات كره زمین باشیم... '.
اداره كل محیط زیست مازندران سال های گذشته همه ساله برای بازگشت تك درنای سفید سیبری تداركات ویژه ای می چید و اطلاع رسانی رسانه ها هم در سال های اخیر سبب شده بود تا مردم فریدونكنار هم برای حفاظت از این آخرین بازمانده وفادار به مازندران، بسیج شوند.
** تبارمندی امید
دُرنای سیبری كه امید از گونه آنهاست و با نام علمی 'گروس لئوكوجرانوس Grus leucogeranus ' شناخته می شود، پرنده ای در معرض خطر انقراض از خانواده درناهاست كه قدی نزدیك به یك و نیم متر دارد و فاصله دو بال آن بیش از 2 متر است. این درنا بدنی یكدست سفید با پاهای بلند سرخ رنگ دارد و منقار بلند سیاهی روی صورت قرمز رنگ آن نشسته است.
درنای سیبری به طور تاریخی به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مركزی تقسیم می گردد. جمعیت مركزی این گونه منقرض شده است و جمعیت غربی هم به قول كارشناسان محیط زیست در صورت مرگ امید به طور قطعی منقرض خواهد شد.
جمعیت شرقی درنای سیبری كه در واقع تنها گروه باقی مانده از این گونه است، تابستان را در شرق سیبری زادآوری كرده و برای زمستان گذرانی به شرق چین می رود. از اعضای این گروه بیش از سه هزار قطعه باقی مانده است. زیستگاه زمستانی تقریبا تمامی جمعیت این گونه دریاچه ' پویانگ ' در چین و اطراف آن است.
خبرنگار: حسین فلاحتی ** انتشار دهنده:
6982/1654

 

1396/08/17
18:20:35
5.0 / 5
4957
تگهای خبر: طبیعت , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه