آخرین وضعیت تالاب های كشور بعد از سیلاب ها

آخرین وضعیت تالاب های كشور بعد از سیلاب ها به گزارش گل سپید معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به آخرین وضعیت تالاب های كشور بعد از سیلاب ها اظهار داشت: هم اكنون مجموعه تالاب های بین النهرین 90 درصد و تالاب مهارلو در نزدیكی شیراز 70 درصد آبگیری شده است.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، احمد لاهیجان زاده امروز در نشست خبری روز جهانی تالاب ها كه در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اظهار نمود: دوم فوریه سال ۱۹۷۱ میلادی نخستین كنوانسیون بین المللی در حوزه محیط زیست تحت عنوان «حفاظت از تالاب ها» به میزبانی ایران در شهر رامسر به تصویب رسید. در آن زمان ۱۸ كشور عضو این كنوانسیون شدند و هم اكنون حدود ۱۷۰ كشور عضو آن هستند.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این كه ۱۴۳ تالاب در كشور وجود دارد كه طی سال قبل با هماهنگی وزارت نیرو تحت عنوان پیوست قانون حفاظت از تالاب ها ثبت شدند، اشاره كرد: این ۱۴۳ تالاب سه میلیون هكتار وسعت دارند و در مصوبه اخیر دولت قرار شده است كه صخره های مرجانی و پهنه های گلی نیز تحت عنوان حفاظت از تالاب ها ثبت شوند.

لاهیجان زاده افزود: از میان این ۱۴۳ تالاب ۲۵ مجموعه تالابی در كنوانسیون رامسر ثبت شده اند و ۱.۴ میلیون هكتار وسعت دارند همین طور ۴۵ تالاب كشور می تواند منشا گرد و غبار باشند و از نظر مساحت نیز دو میلیون و صد هزار هكتار را در برمی گیرند.

وی با بیان این كه تالاب های هامون، بختگان، هورالعظیم و شادگان می توانند تبدیل به كانون گرد و غبار شوند، اظهار داشت: هم اكنون چهار عامل تالاب های ما را تهدید می كنند. نخستین آن تامین آب و حقابه تالاب ها باتوجه به كمبود آب در كشور است. دومین مورد نیز آلودگی هایی همچون فاضلاب های انسانی، شهری و روستایی و پساب كشاورزی و صنعتی است كه وارد تالاب ها می شوند.

لاهیجان زاده افزود: تصرفات و تغییر كاربری تالاب ها همچون عوامل دیگر تهدید است كه این مساله بیشتر در تالاب های شمال كشور دیده می شود. چهارمین عامل تهدید تالاب های كشور ورود گونه های غیر بومی مانند «تیلاپیلا» به جنوب و سنبل آبی به تالاب انزلی است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار نمود: سازمان حفاظت محیط زیست سیاست های جدیدی را برای مدیریت تالاب ها آغاز نموده است كه همچون مهمترین آنها می توان به تعیین نیاز آبی تالاب ها اشاره نمود. بر طبق قانون سازمان حفاظت محیط زیست مكلف است نیاز آبی تالاب ها را تعیین و بعد از آن وزارت نیرو این نیاز آبی را تامین كند. در حال حاضر مطالعات نیاز آبی در تالاب ها در ۳۴ تالاب و مجموعه رودخانه ای به پایان رسیده است و ۱۸ تالاب و مجموعه رودخانه ای دیگر در حال مطالعه هستند. امیدواریم مطالعات نیاز آبی آنها تا تیر ماه سال آینده به پایان رسد.

لاهیجان زاده با بیان این كه هم اكنون تدوین برنامه مدیریت جامع زیست بومی تالاب ها در دستور كار محیط زیست است، اشاره كرد: از دیگر اقدامات محیط زیست در تالاب های كشور پایش كمی و كیفی تالاب ها است. بر طبق برنامه های پیش بینی مقرر است كه آخرین ورودی به تالاب ها را محاسبه و در محل ورودی رودخانه ها به تالاب ها سیستم های دبی سنج نصب نماییم. از طرف دیگر برای سنجش كیفیت تالاب ها نیز نصب سیستم هایی پیش بینی شده كه بعضی از آنها آنلاین هستند و برخی دیگر نیاز دارند كه بر طبق نمونه برداری كیفیت تالاب را گزارش دهند همین طور بعضی از نمونه برداری ها بخصوص برای اندازه گیری فلزات سنگین در آب های شور به خارج از كشور فرستاده می شود.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره آخرین وضعیت تالاب گاوخونی توضیح داد: متاسفانه ما در شرایط پر آبی سال قبل نتوانستیم حقابه این تالاب را تامین نماییم و این مورد اعتراض ما به وزارت نیرو است. طی ۵۰ سال قبل سه بار رشته كوه كوهرنگ بیشتر از ۲۰۰۰ میلیمتر بارش دریافت كرده است كه یكی از این دفعات سال قبل بود. سد زاینده رود در خرداد ماه امسال ۷۸۰ میلیون متر مكعب آب در پشت خود ذخیره كرده بود كه طی ۱۸ سال اخیر حدودا بی سابقه بود ولی متاسفانه طی این سال پر بارش وزارت نیرو حقابه تالاب گاوخونی را تامین نكرد.

لاهیجان زاده افزود: هم اكنون حقابه تالاب گاوخونی ۱۷۶ میلیون متر مكعب است و در سال آبی جدید سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر بود تا حقابه تالاب به شكلی رهاسازی شود كه آب به تالاب گاوخونی برسد. وزارت نیرو هم اكنون می گوید كه این حقابه از محل رهاسازی سد به تالاب تخصیص داده می شود این در حالیست كه این حقابه بیشتر از رسیدن به گاوخونی به سبب برداشت كشاورزان هدر داده می شود. بنا بر این با وزارت نیرو به توافق رسیدیم كه در بهمن و اسنفد امسال كه كاهش مصرف آب برای كشاورزی را داریم در مجموعه ۲۰ میلیون متر مكعب آب به سمت گاوخونی رهاسازی كند. رهاسازی آب زاینده رود شروع شده است ولی هنوز این آب به تالاب نرسیده است.

وی در ادامه درباره تالاب های سیستان و بلوچستان و هامون اظهار داشت: طی هفته اخیر بارش برف در كشور افغانستان باعث شده است كه این تالاب وضعیت مطلوبی پیدا كند. تالاب هامون سه بخش اساسی دارد كه بخش «صابوری» آن در شمال سیستان قرار دارد و ۹۰درصد تالاب هامون «پوزك» در كشور افغانستان و ۱۰ درصد آن در كشور ایران قرار دارد. در سیلاب های بهار امسال صد درصد تالاب هامون «پوزك» آبگیری و بخش هامون «صابوری» كه عموما در ایران قرار دارد ۱۳۰ هزار هكتار آبگیری شد.

لاهیجان زاده اضافه كرد: بتازگی بارندگی خوبی در نیمه جنوبی سیستان و بلوچستان رخ داد اما بارندگی در بخش شمالی آن كه منطقه زابل در آن قرار دارد و برای ما مهمست حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیمتر بود. امیدواریم سیلاب هایی كه در افغانستان رخ می دهد بتواند نیاز آبی تالاب را تامین كند. بخش ایرانی تالاب هورالعظیم هنوز نتوانسته است وضعیت مطلوبی مانند سال قبل داشته باشد.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره وضعیت تالاب های خوزستان و تالاب بین النهرین اظهار داشت: تالاب بین النهرین در شرایط پرآبی است و یك میلیون و ۳۰۰ هزار تا یك میلیون و ۷۰۰ هزار هكتار می تواند فرصت آبگیری داشته باشد. از این میان وسعت هورالعظیم ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار هكتار است كه ۱۲۷ هزار هكتار آن در خوزستان واقع شده است.

وی اضافه كرد: تصاویر ماهواره ای نشان میدهد كه ۹۰ درصد مجموعه تالاب های بین النهرین آبگیری شده است و از سال ۲۰۰۰ میلادی كه صدام به عمد تالاب بین النهرین را خشك كرد و بعنوان فاجعه زیست محیطی قرن عنوان شد این تالاب هم اكنون به شرایط مطلوب خود برگشته است و میزان آبگیری در تصاویر ماهواره ای حتی از تصاویر سال ۱۹۷۵ میلادی - كه پر آب ترین سال تالاب بود - بیشتر شده است. این مساله می تواند بر تعدیل دمای منطقه و كاهش گرد و غبار اثرگذار باشد. تالاب شادگان نیز هم اكنون حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد آبگیری شده است و وضعیت مطلوبی دارد.

لاهیجان زاده در ادامه درباره آخرین وضعیت تالاب های استان فارس توضیح داد: در استان فارس تالاب های مختلفی وجود دارد و خوشبختانه بارندگی ها در استان مطلوب گزارش شده است. هم اكنون تالاب مهارلو در نزدیكی شیراز ۷۰ درصد آبگیری شده است و تالاب طشك و بختگان شرایط بهتری نسبت به میانگین خود دارند و تابحال حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد آبگیری شده اند. در تالاب بختگان نیز حدود دو ماه گذشته ۴۰ میلیون متر مكعب حقابه رهاسازی شد كه در نهایت ۳۵ میلیون متر مكعب آن به تالاب رسید.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینكه هم اكنون تالاب پریشان در استان فارس و در كازرون شرایط خوبی ندارد، اظهار نمود: وسعت تالاب پریشان ۵۰ هزار هكتار است كه باتوجه به بارندگی های كازرون تابحال نتوانسته آب گیری خاصی داشته باشد چونكه به سبب نزول آب های زیر زمینی و حفر چاه های غیر مجاز هر چه آب به تالاب وارد می شود بوسیله این چاه های زیر زمینی جذب می شود و هم اكنون این تالاب را گرفتار مشكل كرده است.

وی با اشاره به اینكه هم اكنون معیشت یك میلیارد نفر از جمعیت دنیا وابسته به تالاب ها است، اظهار داشت: در روز جهانی تالاب ها نیز مقرر است ژئوپورتال تالاب های كشور رونمایی شود و تا شش ماه آینده عمده اطلاعات تالاب های كشور در این پورتال بارگذاری می شود.

لاهیجان زاده درباره برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست در روز جهانی تالاب ها اظهار داشت: ۲۷ استان تالابی ما در این روز برنامه های ویژه ای خواهند داشت. از طرف دیگر در جهت آموزش قرار شده است لوازم ورزشی با آرم روز جهانی تالاب ها در مدارس اطراف تالاب زریوار كه اخیرا در كنوانسیون رامسر ثبت شده است، پخش شود.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست درانتها اظهار داشت: در این روز قهرمان تالاب ها كه در سه حوزه علمی - تحقیقاتی، مشاركت مردمی و اقدامات اجرایی فعالیت نموده اند، معرفی می گردند.





منبع:

1398/11/05
23:11:33
5.0 / 5
4521
تگهای خبر: آب , آلودگی , بارش , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه