گزارش گل سپید؛

لکه حیوان آزاری بر دل نقش جهان

لکه حیوان آزاری بر دل نقش جهان گل سپید: واکنش شهرداری اصفهان به بازتاب گسترده فیلم اسب لطمه دیده درشکه در میدان نقش جهان، پاک کردن صورت مساله و لغو مجوز سورچی بود درحالی که منتقدان خواهان برچیده شدن درشکه رانی هستند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- ندا سپاهی: بیشتر از یک دهه است که فعالان و حامیان حقوق حیوانات در اصفهان تلاش می کنند درشکه رانی در میدان نقش جهان منسوخ شود. هرچند که خواسته و اصرار این فعالان زدودن لکه سیاه حیوان آزاری از دل میراث صفوی است و در دوره های مختلف مدیریت شهری اصفهان از اوایل دهه ۹۰ شمسی تابحال وعده های مختلفی برای ساماندهی درشکه رانی و رسیدگی به وضعیت اسب های این میدان داده شده اما هیچگاه عزمی برای اجرا و رسیدگی دیده نشد.
رنج، سرنوشت اسب های درشکه
طی روزهای اخیر بازتاب گسترده فیلمی که بوسیله ی یک شهروند از وضعیت اسفناک اسب صدمه دیده درشکه در میدان نقش جهان گرفته شده بود خشم افکار عمومی را نسبت به این (جاذبه گردشگری) به دنبال داشت. تصویری دردناک از شهر فرهنگ و هنر ایران دست به دست می شد که شیرینی روزهای سال نو را به کام هر بیننده ای تلخ می کرد؛ در نقش جهان اصفهان اسب زخمی دیده می شود که از بی مبالاتی صاحب خود، پایش عفونت کرده است و از سر فروماندگی پای بر زمین می کوبد و در حصار درشکه ایستاده تا دقایقی بعد کالسکه ای سنگین را با چهار- پنج سرنشین کوچک و بزرگ و با تازیانه سورچی به حرکت درآورد.
اگر چه شهرداری اصفهان در واکنش به بازتاب این فیلم اعلام نمود که مجوز سورچی برای ادامه فعالیت لغو شده اما به نظر می آید این اقدام بیشتر، پاک کردن صورت مسئله بوده است چون که در اصل زخم کهنه و چرکین حیوان آزاری بر چهره میراث صفوی همچنان باقی است.
این در حالیست که مدیران میراث فرهنگی اصفهان به رغم آنکه درشکه رانی را جاذبه گردشگری برای دیار نصف جهان می دانند اما نسبت به حذف درشکه ها موضع مشخصی ندارند؛ پیشتر علیرضا ایزدی مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان در اینباره به خبرگزاری مهر گفته بود «ما نه موافق و نه مخالف درشکه سواری در میدان نقش جهان هستیم اما درشکه رانی برای بسیاری جاذبه دارد و درحال تبدیل شدن به یک تصویر از این میدان است و حذف آن کار منطقی نیست.»

درشکه رانی با هویت نقش جهان همخوانی ندارد
اما علیرضا جعفری زند دیرینه شناس و کارشناس میراث فرهنگی به خبرنگار مهر می گوید: درشکه سواری در میدان نقش جهان پیشینه تاریخی ندارد و از اواخر دوره پهلوی دوم در دهه پنجاه شمسی به این میدان آورده شد.
وی می افزاید: در آن زمان فکر می کردند که درشکه سواری در میدان یک جاذبه بوجود می آورد چونکه در آن دوره در کشورهای اروپایی و شهری مانند لندن چنین پدیده ای رواج داشت و در واقع درشکه سواری را در نقش جهان اصفهان بعنوان یک تفریح از اروپا تقلید کردند.
این دیرینه شناس با اشاره به اینکه میدان نقش جهان از ابتدا و در دوره صفوی برای چوگان پیشبینی شده بود و هیچ وقت درشکه سواری در این میدان در طول تاریخ گزارش نشده است، اظهار داشت: میدان نقش جهان آنقدر جاذبه توریستی دارد که حذف درشکه سواری در آن به حساب نمی آید.
این دیرینه شناس می افزاید: میدان نقش جهان یک جاذبه بی نظیر جهانی است چون که چشم انداز بسیار بسیار زیبایی برای بازدیدکنندگان و گردشگران دارد؛ ازاین رو نبودن درشکه سواری کوچک ترین خدشه ای به میدان وارد نمی نماید.
این استاد دانشگاه می گوید: من از دیدگاه حقوق حیوانات صحبت نمی کنم چونکه مدعیان خویش را دارد اما هربار که به میدان نقش جهان می روم، بد بو بودن اسب ها و کثیف کردن محوطه میدان چشم انداز خوبی ندارد ضمن این که آزار حیوان در شرایط گرما و سرما اتفاق می افتد.

حذف درشکه رانی به یک خواسته عمومی تبدیل گشته است
در همین پیوند سپهر سلیمی فعال حقوق حیوانات در واکنش به انتشار تصاویر اسب زخمی میدان نقش جهان، به سال ها پیگیری فعالان برای برچیده شدن درشکه رانی در این میدان اشاره می کند و به خبرنگار مهر می گوید: زمانیکه ما پیگیر این مسئله بودیم سال ۱۳۹۰ بود اما خوشبختانه حالا حساسیت این مسئله به جایی رسیده که افکار عمومی به آن اعتراض می کنند در حالیکه شاید این مهم قبلاً مسأله ای بین بعضی از فعالان و حامیان حیوانات بود اما حالا اعتراض به آن فراگیر و عمومی شده است.
وی می افزاید: نه تنها مردم اصفهان که خیلی از افراد که در صفحات مجازی طی روزهای اخیر به این مسئله اعتراض داشتند حتی غیر اصفهانی بودند؛ ضمن این که بارها دیده شده گردشگر های خارجی هم نسبت به درشکه رانی در نقش جهان ابراز نارضایتی می کنند و آنرا ناراحت کننده می دانند.
این فعال محیط زیست و حامی حقوق حیوانات خاطرنشان می کند: متأسفانه در این سال ها یک بخشی از افراد و فعالان اجتماعی نه تنها درمورد حذف درشکه رانی در نقش جهان همراهی نکردند بلکه سنگ اندازی هم کردند و در اوج تلاشهای ما برای حذف اسب ها انجمن دوستداران اصفهان طی نامه ای اعلام نمودند که مخالف حذف درشکه ها هستیم.
سلیمی با اشاره به اینکه شورای شهر و شهرداران دوره های قبل هم واقعاً اراده ای بر حذف نداشتند، می افزاید: شاید درک این مسئله را نداشتند در حالیکه باید به مخالفان حذف درشکه رانی اظهار داشت که درشکه پیشینه تاریخی ندارد و هویت میدان نقش جهان را خدشه دار کرده است.

چه کسی بر وضعیت اسب ها نظارت می کند!
وی با اشاره به اینکه برخی افراد که درکی از مسئله محیط زیست و حیوانات ندارند بر وجود این اسب ها پافشاری می کردند، می گوید: متأسفانه برخی به جهت اینکه از حذف درشکه رانی جلوگیری نمایند می گفتند باید وضعیت این اسب ها را بهبود ببخشیم و ساعات کاری آنها را دوره ای کنیم؛ این ها فایده ندارد چه کسی می رود ببینید و نظارت دارد که اسبی روزانه چند ساعت در این میدان کار می کند، یا در روز که این ها از ۹ بامداد تا ۱۲ شب کار می کنند چه کسی نظارت دارد که نوبت اسب ها در روز تغییر کند؟ هیچ مراعات نمی کنند و نظارتی نیست.
فعال محیط زیست و حامی حقوق حیوانات خاطرنشان می کند: حقیقت اینست که درشکه رانی در خیلی از جاهای دنیا درحال تعطیل شدن است و در آمریکا، کانادا، ترکیه و خیلی از شهر های بزرگ حذف کردند اما در جاهایی هم مثل فلورانس ایتالیا وجود دارد که برای حذف آن پافشاری می شود و در مجموع روند جهانی بر حذف این ها است.
دوچرخه و کالسکه برقی جایگزین اسب ها شود
سلیمی می افزاید: حذف درشکه رانی جایگزین هم دارد؛ از بُعد معیشتی اگر نگاه نماییم واقعاً زشت است که بگوییم که در شهر اصفهان و شهرداری بزرگ آن و پایتخت صنایع دستی ایران برای ۱۰ نفر امکان ایجاد اشتعال نیست؛ اساسا برای سورچی ها شغل وجود دارد و ضروری است در درجه اول مسئله اشتغال این افراد در نظر گرفته شود.
وی اضافه می کند: حتی شاید خود سورچی ها هم از شرایط موجود رضایت ندارند چونکه کار سختی دارند، بیشتر روزهای سال ساعتهای طولانی مشتری ندارد، برف و باران و گرما و سرما باید در چمن بخوابند و حتی به علل میراثی میدان نقش جهان، یک سایه بان ندارند. بهتر است برای این ها اشتغالی ایجاد شود و با وجود کارخانجات و صنایعی که اطراف اصفهان شکل گرفته اگر اراده ای شود شرایط برای اشتغال این افراد فراهم می شود.
فعال و حامی حقوق حیوانات با اشاره به اینکه اصفهان کارهای بزرگ بسیاری انجام داده است و به سادگی می تواند درشکه رانی را هم حذف کند، می گوید: شهرداری اصفهان می تواند به جای درشکه، دوچرخه های سنتی و یا کالسکه های برقی را جایگزین کند، این ها هم با فرهنگ اصفهان همخوانی بیشتری دارد و هم کسی اگر توان راه رفتن ندارد از این وسایل می تواند استفاده کند؛ واقعاً اگر اراده شود و شهرداری بخواهد، می تواند این لکه سیاه را از میدان نقش جهان اصفهان پاک کند.

عمر اسب های نقش جهان کمتر از هم نوعانشان است
به گزارش گل سپید به نقل از مهر، وقتی در رابطه با برچیدن درشکه سواری از میدان نقش جهان سخنی به میان می آید، درشکه سواری در کشورهای دیگر بعنوان نمونه های موفق جاذبه توریستی مطرح می شود اما این سوال در ذهن متبادر می شود که شرایط درشکه سواری و رسیدگی به اسب ها آیا قابل مقایسه با وضعیت غمبار نگهداری اسب ها در میدان نقش جهان اصفهان است؟ سپهر سلیمی در پاسخ به این پرسش می گوید: شرایط قابل قیاس نیست ضمن این که در فرهنگ ایرانی سفارش های فرهنگی، ملی و مذهبی داریم که نباید از حیوانات بهره کشی کرد؛ کجای دنیا برای مقاصد تفریحی از حیوان اینچنین بهره کشی می شود که ۱۷ - ۱۸ ساعت دارد کار می کند؟ چه اصولی این جا رعایت می شود؟ می گویند نوبت کاری اسب ها عوض می شود، کجا عوض می شود؟ چه کسی ثبت می کند؟
این فعال حقوق حیوانات با اشاره به اینکه عمر اسب ها در میدان نقش جهان کمتر از اسب ها است، می افزاید: اسب های نقش جهان بخاطر این که ساعات کار طولانی در اینجا دارند، زود می میرند.
وی خاطرنشان می کند: حتی چهره اسب های نقش جهان را اگر نگاه کنید با هم نوعانشان در کشورهای دیگر یا فلورانس ایتالیا قابل قیاس نیست چون که اسب های پیر از کار افتاده برای درشکه رانی در نقش جهان به کار گرفته می شوند.
فعال محیط زیست و حامی حقوق حیوانات تاکید می کند: در شهر های بزرگ سراسر دنیا درشکه رانی یا منسوخ شده یا روند بر حذف شدن است چرا ما در اصفهان قلب فرهنگ و هنر ایران در این مسئله، آخر باشیم؟ شهری که مظاهر حیوان آزاری در آن به حداقل برسد جای بهتری به منظور زندگی خواهد بود.


منبع:

1403/01/15
15:46:15
5.0 / 5
161
تگهای خبر: باد , حیوان , دانش , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه