نقش موثر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در كاهش آلودگی هوا
به گزارش گل سپید یك كارشناس ارشد مهندسی انرژی با اشاره به اینكه بر اساس گزارش بانك جهانی، عمده مشكلات آلودگی هوای تهران ناشی از آلاینده های خودرو ها بخصوص خودرو های سنگین و نیمه سنگین فرسوده است، اظهار داشت: نیروگاه های فسیلی هم در افزایش آلاینده ها و تشدید آلودگی هوا موثر هستند. ازاین رو حركت به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر می تواند نقش موثری در كاهش آلودگی هوا داشته باشد.
مشهود مشهودی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه حالا خیلی از کشورهای دنیا به سمت تاسیس و استفاده از نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر حرکت کرده اند، اظهارکرد: نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر هم خود سبب ایجاد برخی معضلات و آلودگی های زیست محیطی می شوند اما صدمه های آن می تواند بسیار کمتر از نیروگاه های فسیلی و متداولی باشد که در کشور از آنها بهره برداری می شود.
وی درباره انواع انرژی های تجدیدپذیر توضیح داد: توربین های بادی، نیروگاه های خورشیدی شامل دو بخش نیروگاه های حرارتی و پنل های خورشیدی ( فتوولتائیک)، نیروگاه های تولید الکتریسیته در اقیانوس ها که با استفاده از نیروی جزر و مد کار می کنند، نیروگاه های زمین گرمایی و نیروگاه های برق آبی از متداول ترین نیروگاه های تجدیدپذیر هستند.
مشهودی افزود: نیروگاه های تجدیدپذیر همچون توربین های بادی و پنل های خورشیدی به لحاظ اقتصادی، هزینه های اجتماعی و سلامتی توجیه پذیر هستند و برای کلانشهر تهران می توان اظهار داشت که نیروگاه های خورشیدی به هر دو صورت تولید متمرکز و پراکنده (نیروگاه هایی کوچک و خانگی) اقتصادی تر و توجیه پذیرتر است.
این کارشناس ارشد مهندسی انرژی با اشاره به اینکه بهره برداری از نیروگاه های خورشیدی برای شهر تهران از پتانسیل بیشتری نسبت به سایر نیروگاه های تجدیدپذیر برخوردار است، تصریح کرد: بهره برداری و تاسیس نیروگاه های خورشیدی ازجمله پنل های خورشیدی گرچه گزینه مناسبی برای شهر تهران است اما داخل شهر تهران آلودگی هوا بخصوص در فصل سرما و وجود لایه ای از آلودگی بر فراز سطح شهر به دنبال وارونگی دما و درنتیجه کاهش شدت تابش نور بر سطح زمین سبب کاهش پتانسیل انرژی خورشید برای تولید نیرو می شود البته تاسیس و بهره برداری از پنل های خورشیدی در اطراف شهر تهران می تواند گزینه مناسبی باشد.
به گفته مشهودی، نیروگاه های تجدیدپذیر هم معضلات محیط زیستی خویش را دارند. بعنوان مثال نیروگاه های فتوولتائیک (پنل های خورشیدی) در تولید برق غیرپیوسته عمل می کنند چونکه در روز می توانند انرژی تولید کنند اما در شب تولیدی ندارند همینطور به صورت فصلی و با تغییر میزان تابش نور خورشید هم میزان تولید برق این نیروگاه ها تغییر می کند ازاین رو این نیروگاه ها به سیستم های ذخیره سازی انرژی نیاز دارند این در حالیست که در این سیستم های ذخیره سازی انرژی از باتری هایی استفاده می شود که عموما بین ۵ تا ۱۰ سال عمر می کنند و احتیاج به تعویض دارند، همینطور فلزات موجود در این باتری ها امکان دارد نشت کنند و سبب آلودگی آب و خاک شوند.
وی افزود: در نیروگاه های بادی هم علاوه بر احتمال برخورد پره های توربین باد با پرندگان، امواج الکترومغناطیسی تولید می شوند که سبب آلودگی محیط زیست اطراف می شود و برای انسان ها، گیاهان و حیوانات صدمه های زیادی به همراه دارد. ازاین رو خیلی از حیوانات محلی که توربین های بادی نصب می شوند را ترک می کنند ودرنتیجه اکوسیستم محیط تغییر می کند همینطور به علت اینکه جنس پره های توربین های بادی از کامپوزیت و باهزینه بازیافت، غیر اقتصادی می باشد در خیلی از کشورهای دنیا توسعه نیروگاه های بادی کوچک و متوسط در خشکی کاهش پیدا کرده و بیشتر بر توسعه نیروگاه های بادی با ظرفیت تولید بالا در داخل دریاها تمرکز شده است.
این کارشناس ارشد مهندسی انرژی اظهار نمود: گرچه نیروگاه های تجدیدپذیر هم مشکلات و آلودگی های خاص خویش را به همراه دارند با این وجود بهره برداری از نیروگاه های تجدیدپذیر ارجح است و صدمه های کمتری را نسبت به نیروگاه های فسیلی به محیط زیست و سلامت افراد وارد می نماید.
مشهودی در انتها صحبت های خود اظهار داشت: حالا بهترین راهکار برای کاهش آلودگی هوا در شهرهای پرجمعیت کشور اصلاح الگوی مصرف برق و گاز است تا در دراز مدت بتوانیم به سمت تأمین کل انرژی مورد نیاز از نیروگاه ها و انرژی های تجدیدپذیر حرکت نماییم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب