آیا سازمان محیط زیست در تعامل با نهادهای مردمی موفق بوده است؟

آیا سازمان محیط زیست در تعامل با نهادهای مردمی موفق بوده است؟ به گزارش گل سپید با آغاز دولت یازدهم تعامل با سازمان های مردم نهاد در دستور کار بخش های مختلف دولت قرار گرفت و این روند در دولت دوازدهم هم ادامه یافت. با عنایت به اهمیت محیط زیست و تعدد تشکل های فعال در این عرصه، نحوه تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با آنها از اهمیت برخوردار می باشد. معاون مشارکت های مردمی این سازمان از کوشش برای تعامل سازنده با سمن ها سخن می گوید. دبیر تشکل های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشورهم هرچند به بهتر شدن وضعیت تعامل این سازمان با سمن ها اشاره می کند ولی اعتقاد دارد برخی مدیران استانی با این مورد سلیقه ای برخورد می کنند.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، ژیلا آقایی-معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست- ضمن اشاره به تلاشهای زیاد سازمان حفاظت محیط زیست برای تعامل سازنده با سمن ها و تصمیم گیری درست در جهت استفاده از توانمندی های آنها می گوید: باید بتوان با تصمیم گیری درست از توانمندی سمن ها بهره برد.

محمد الموتی - دبیر شبکه های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور هم در اینباره به ایسنا می گوید: طی چهار سال گذشته تحول خوبی نسبت به سالهای قبل از آن در حوزه تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با تشکل های مردم نهاد به وجود آمده است که یک بخش این تحول در ارتباط با ارتباطات منظمی است که عیسی کلانتری- رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - با شورای هماهنگی شبکه تشکل های محیط زیستی برقرار کرده است بگونه ای که هر دو ماه یکبار جلسه ای برگزار می گردد.

وی ادامه می دهد: یک بخش دیگر این تحول هم در ارتباط با بخشنامه و دستور رسمی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان ها است که آنان را موظف کرده است که حداقل یک بار در ماه با تشکل های مردم نهاد استان های خود جلسه برگزار کنند. طبق این بخشنامه، برگزاری این جلسات مورد رصد قرار می گیرد و مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان های کشور باید گزارشی از این جلسات تهیه و ارسال نمایند.

الموتی ضمن اشاره به اینکه برپایه دستور رسمی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، هر یک از مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان ها که با تشکل های مردم نهاد ارتباط برقرار نکنند و جلسات ماهانه را برگزار نکند عزل می شوند، اظهار می کند: همینطور میزان ارتباطی که ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها با تشکل های مردم نهاد برقرار و جلساتی که برپایه دستورالعمل ها برگزار می کنند بعنوان یکی از شاخصهای ارزیابی عملکرد مدیران استانی بشمار می رود.

به گفته دبیر شبکه های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور، از زمانی که ارتباطات منظم تر و گسترده تری بین سازمان حفاظت محیط زیست در مرکز و در استان ها با تشکل های مردم نهاد برقرار شده است، تشکل های تخصصی که از جانب شبکه های استانی معرفی می گردند بیشتر به شرکت در کمیته ها و کارگروه های تخصصی دعوت می شوند این در حالیست که قبل از برقراری این ارتباطات، پیگیری برخی مسائل و دغدغه های زیست محیطی با دشواری انجام می شد و در نهایت یا صدای تشکل های مردم نهاد به گوش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست نمی رسید یا توضیح مدیران به گوش این تشکل ها نمی رسید.

وی ادامه می دهد: حالا در عین اینکه وظایف مطالبه گری و استقلال تشکل های مردم نهاد بر سر جای خود باقی مانده اما انتقادات و دغدغه ها در این جلسات مطرح می شوند و مدیران و معاونان سازمان حفاظت محیط زیست به این دغدغه ها پاسخ می دهند. پاسخ و توضیحات مسؤلان و مدیران سازمان محیط زیست این توضیحات یا سبب اقناع تشکل های مردم نهاد می شود و آنان مبحث را به جامعه مخاطب خود انتقال می دهند و در نهایت مشکل حل می شود یا توضیحات مدیران مورد پذیرش قرار نمی گیرد و سازمان های مردم نهاد با اطمینان بیشتری به سراغ مطالبه گری می روند.

به گفته الموتی، با وجود اینکه روند ارتباطات برقرار شده بین تشکل های مردم نهاد و سازمان حفاظت محیط زیست طی چهار سال قبل روند خوبی داشته اما همچنان در بعضی موارد این پل ارتباطی وابسته به سلایق مدیران استانی است.

وی ادامه می دهد: مدیر اداره کل حفاظت محیط زیست یک استان امکان دارد به خاطر سلیقه و علایق شخصی جلسات با تشکل های مردم نهاد را بیشتر از یک بار در ماه برگزار کند و مدیر استان دیگری امکان دارد این جلسات را تنها به سبب پیروی از دستورات برگزار کند و این جلسات را به حرف های حاشیه ای و نامربوط بگذراند ازاین رو سلیقه مدیران ما در این تعاملات نقش دارد و بنا بر این بخشی از مسائل و دغدغه های زیست محیطی در این گفت و گو ها حل نمی گردد چونکه متاسفانه بعضی از مدیران استانی حاضر به همکاری و تعامل کارآمد با تشکل های مردم نهاد نیستند و در چارچوب وظایف خود هم آمار شفافی را در اختیار این تشکل ها قرار نمی دهند.

دبیر شبکه های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور ضمن اشاره به اینکه به طورکلی تعاملات بین تشکل های مردم نهاد و سازمان حفاظت محیط زیست روند مناسبی را طی کرده است، برضرورت افزایش میزان و بهبود کیفیت تعاملات تاکید و تصریح می کند: سازمان حفاظت محیط زیست لازم است برای تعاملات با تشکل های مردم نهاد چارچوب و ساختارهای اصولی در نظر بگیرد تا این تعاملات در دوره های بعدی و سالهای آتی هم ادامه داشته باشد.

الموتی ضمن استناد به بند ب ماده ۵ دستورالعمل شورای برنامه ریزی استان می گوید: در این دستورالعمل به صراحت آمده است که استاندار موظف است برای برگزاری هر کارگروه تخصصی از دو تشکل مردم نهاد تخصصی جهت شرکت در این جلسات دعوت کند. ازاین رو انتظار می رود استانداران به قانون عمل کنند و در کارگروه های در رابطه با مسائل زیست محیطی همچون کارگروه کاهش آلودگی هوا و کارگروه مدیریت پسماند از شبکه های مردم نهادی که در این حوزه ها تخصص دارند برای حضور در این جلسات دعوت کنند.

محمد درویش - پژوهشگر و کارشناس محیط زیست- نظر متفاوتی دارد و در گفت و گو با ایسنا ضمن تاکید بر نقش مطالبه گری مردم در حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی کشور، به دشواری های این حوزه اشاره و اظهار می کند: تنها اگر دولت نگاه های امنیتی را از فعالیتهای تشکل های مردم نهاد بردارد و قوانین دست و پاگیری که برای تاسیس یک سازمان مردم نهاد وجود دارد را که گاها سبب می شود صدور مجوز تا دو سال زمان ببرد، اصلاح کند و مردم احساس کنند که در فرایند قدرت سهیم هستند و دیده می شوند، کار بسیار بزرگی در زمینه حفاظت از منابع طبیعی کرده است.

به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا همانگونه که رئیس جمهوری پیش از این گفته است، سازمان های مردم «فرصت» هستند ازاین رو هر بخشی ازدولت که از ظرفیت این تشکل های مردمی بیشتر و بهتر استفاده نماید بدون شک به موفقیت بیشتری دست خواهد یافت و با عنایت به اهمیت نقش آفرینی مردم در حفظ محیط زیست، سمن های محیط زیستی در حوزه های مختلف همچون فرهنگ سازی، آموزش و... می توانند نقش موثری ایفا کنند.




1399/11/10
14:59:46
0.0 / 5
1062
تگهای خبر: آلودگی , ارزیابی , زیست محیطی , سازمان حفاظت محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه