توقف چالش ۴۰ ساله در ایستگاه وعده ها؛

کوه ۱۱۰ متری زباله در دل جنگل های شمال

کوه ۱۱۰ متری زباله در دل جنگل های شمال به گزارش گل سپید، حل معضل ۴۰ ساله پسماند سراوان و نابودی کوه ۱۱۰ متری زباله در دل جنگل های این منطقه نیازمند اقدامات علمی و تخصصی است؛ موضوعی که به رغم داشتن دستور مسؤلان ارشد ملی همچنان اندر خم وعده هاست.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- بهرام قربانپور: همه گیلان را به طبیعت سرسبز، آب و هوای خوش و دل انگیز و جنگل های هیرکانی و چشم نواز می شناسند؛ طبیعتی که توأم با میهمان نوازی گیلانی ها برای گردشگران و مسافرین یک خاطره خوش و به یادماندنی را رقم می زند. اما در سالهای اخیر به دلیل کوتاهی چهار دهه ای در قسمت پسماند، زباله سراوان رشت به یک ابر چالش غم بار برای استان و حتی کشور تبدیل گشته است.
زباله سراوان رشت که حاصل ۴۰ سال بی تدبیری، کوتاهی ها و سهل انگاری های مدیریتی به یک کوه ۹۰ الی ۱۱۰ متری درآمده و روزانه ۲۰ لیتر در ثانیه شیرابه روانه رودخانه و سفره های آب زیر زمینی می کند، امروز به یک دغدغه ملی درآمده و مسؤلان کشوری حل این معضل را رفع مساله پسماند کشور می دانند.
حل معضل پسماند سراوان رشت با روی کار آمدن دولت سیزدهم از حالت نمایشی به ادبیات جهادی و میدانی تبدیل شد تا جایی که در مسافرت استانی حجت الاسلام رئیسی به گیلان، بعنوان یکی از مهم ترین مصوبات سفر تبدیل شد و اعتبارات خوبی هم در این بخش اختصاص یافت و رئیس جمهور در این سفر به استاندار مأموریت داد تا با بکارگیری از تمام ظرفیت های ملی و استانی نسبت به حل معضل چهل ساله سراوان اقدام نماید.

علی سلاجقه: عزم ملی برای رفع مشکلات زباله سراوان
رئیس سازمان محافظت از محیط زیست و معاون رئیس جمهور که اخیراً به گیلان سفر کرده بود، ضمن اشاره به عزم ملی برای رفع مشکلات زباله سراوان در این استان، اظهار نمود: شواهد نشان داده است گامهای خوبی برای ساماندهی زباله سراوان در این منطقه برداشته شده و معتقدیم حل معضل سراوان می تواند سایر مشکلات پسماند در کشور را برطرف کند.
وی با اشاره چالش های زیست محیطی پسماند سراوان، اضافه کرد: صدمه های پسماند سراوان به مرور زمان چالش برانگیز شده و برای حل آن نیازمند زمان هستیم.
قالیباف: تاکید بر نگاه علمی و دانش بنیان در جهت حل معضل پسماند رئیس مجلس شورای اسلامی هم در جریان سفرش به گیلان در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان، اظهار نمود: پسماند سراوان با وجود تشکیل جلسات مکرر به نتیجه ختم نشد.
وی با تکیه بر نگاه علمی و دانش بنیان در جهت حل معضل پسماند، به مبحث شیرابه منطقه کهریزک اشاره نمود و اضافه کرد: حدود ۱۳ سال وقت گذاشتیم تا دانشگاه تهران این مسئله را حل و فصل کند ازاین رو در گیلان هم باید معضل زباله را به صورت فنی و تخصصی حل کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه با عرضه پیشنهادی اجرایی و فنی در این عرصه که نیازمند بودجه دولتی هم نیست در حوزه محیط زیست با همه قوانین موجود و بدون درگیر شدن در فرآیندهای پیچیده اداری میتوان این معضل را حل کرد، اظهار داشت: بکارگیری از ظرفیت بخش خصوصی در حل معضل پسماند کارساز است و باید به این مقوله توجه ویژه شود.
قالیباف با تکیه بر این که بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی در حوزه پسماند تسهیل بخشیده شود، افزود: در شهرهایی که روزانه ۵۰۰ تن زباله جمع آوری می شود با برگزاری مزایده، شرایط را برای فعالیت بخش خصوصی در این عرصه تسهیل ببخشیم.
وی ضمن اشاره به فعالیت پیمانکاران و فعالان حوزه دفع پسماند در کشور، اضافه کرد: از تجربه دفع زباله در شهرهای تهران، مشهد و کرمانشاه برای عبور از معضل پسماند در گیلان بهره گرفته شود.
رئیس مجلس با تکیه بر تمهید و اتخاذ روش های مناسب دفع زباله در گیلان، بیان نمود: با جذب سرمایه گذار در جهت دفع زباله در گیلان میتوان برای ۲۰ سال آینده سرمایه استان را تضمین نمود.
قالیباف با اشاره به اینکه برای حل مبحث دفع زباله باید دنبال پیمانکار متخصص و توانمند رفت، اظهار داشت: پیمانکاران متخصص و کارآزموده در این عرصه ضمن اقناع سازی مردم، با خرید زباله از شهروندان بستر اشتغال زایی را در استان فراهم می کنند.
وی با تکیه بر این که منطقه دفع زباله باید دور از دسترس و انظار مردم باشد، اضافه کرد: منطقه دفع زباله نباید سبب آزار و رنجش مردم و شهروندان شود.

استاندار گیلان: ۷۰۰ روستای سبز و بدون زباله در گیلان
اسدالله عباسی هم پیش از این در اردیبهشت ماه سال جاری به مبحث اعتبارات سفر رئیس جمهور در زمینه ساماندهی به پسماند استان گیلان اشاره کرده بود. وی با اشاره به اینکه ساماندهی مساله پسماند سراوان تعطیل بردار نیست، اظهار داشت: بر این اراده و اهتمام هستیم که منطقه سرسبز سراوان، با به کار گرفتن همه ابزارها و امکانات، به طبیعت بازگردد. عباسی افزود: پرداخت ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار از جانب دولت مصوب شده که ۱۰۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است. استاندار گیلان ضمن اشاره به اعتبار تخصیص یافته قبلی در قسمت زباله سوز اظهار داشت: هنوز به تعهدات این بخش به صورت کامل عمل نشده که مقرر شد بازبینی لازم در این خصوص صورت گیرد.
عباسی در ادامه با اشاره به اینکه حدود ۴۰ سال است از محل پسماندهای سراوان گرفتار صدمه شده ایم، اظهار نمود: تابحال طرح های مختلفی برای حل این مشکل عرضه شده و زمانی قرار بود تکنولوژی از آلمان برای حل آن وارد شود که با تحریم ها مواجه شدیم.
وی با اشاره به اینکه الان ۲ شهر استان گیلان به لحاظ تفکیک و امحای زباله نمونه شده است، اضافه کرد: ۷۰۰ روستا از مجموع ۱۸۵۰ روستای استان، زباله های خویش را تفکیک می کنند که اقدام بزرگی در ساماندهی پسماند به نظر می آید.
استاندار گیلان ضمن اشاره به بهسازی پسماندهای سراوان، افزود: برای کنترل شیرآبه تکنولوژی تاسیساتی داشتیم که جواب نداد و مقرر شد تکنولوژی دیگری از راه پرتودهی گاما با معرفی سازمان انرژی هسته اقدام گردد و این کار در حال انجام می باشد.
آیت الله فلاحتی: اقدامات دولت در مورد پسماند تحسین برانگیز است
نماینده ولی فقیه در گیلان و امام جمعه رشت در بازدید از وضعیت پسماند منطقه سراوان اظهار نمود: مشکلات پسماند و شیرابه های ناشی از آن در کنار آلودگی ۲ رودخانه رشت و تالاب استان گیلان همچون دغدغه های بنده و مدیران استان است.
وی ضمن اشاره به بازدیدهای پیشین خود از منطقه سراوان، اضافه کرد: هدف از این بازدیدها بررسی میزان پیشرفت کار در جهت رفع مشکلات است و حقیقتاً در طول یک سال قبل و در دولت فعلی کارهای خوبی در این منطقه صورت گرفته است.
نماینده ولی فقیه در استان گیلان ضمن اشاره به دغدغه مندی مردم در بحث پسماند سراوان، بیان نمود: بعضی کسانی که در این منطقه حضور دارند هم اذعان کردند که اقدامات لازم در حال انجام می باشد.
آیت الله فلاحتی با رضایت بخش خواندن اقدامات انجام شده در ساماندهی پسماند سراوان، افزود: هم اکنون سعی شده تا پسماند در منطقه جمع آوری و جلوی ریزش آنرا بگیرند و حوضچه هایی هم راه اندازی کرده اند تا شیرابه در آن جمع آوری و سپس تصفیه شود.

نماینده رشت و خمام در مجلس: ادامه روش فعلی در بحث شیرابه زباله سراوان پاسخگو نیست
محمدرضا احمدی هم ضمن اشاره به برگزاری جلسات و بازدیدها مختلف با مبحث ساماندهی به وضعیت پسماند سراوان اضافه کرد: عدم ثبات مدیریتی در رشت صدمه جدی به ساماندهی پسماند سراوان می زند.
نماینده رشت و خمام در مجلس افزود: پیشبینی می نماییم طبق وعده های داده شده از جانب رئیس جمهور، وزیر کشور و استاندار، تا پایان سال جاری دیگر هیچ زباله ای وارد سراوان نشود.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تاکید کرد: همه مسؤلان شهری و استانی باید برای تحقق این مهم تلاش کنند.
وی با اشاره به اینکه ادامه روش فعلی در بحث شیرابه زباله نتیجه بخش نیست اضافه کرد: این روش ها فقط هزینه بردار است و باید به دنبال افراد و روشی باشیم که با نصف این هزینه ها کار اثربخش انجام می دهند.
وی با اشاره به اینکه استاندار گیلان باید از لندفیل شمال بازدید و وضعیت را از نزدیک بررسی کند، بیان نمود: ما به مردم قول داده ایم و باید برای حل این مشکلات تمام توان خویش را به کار گیریم.
احمدی ضمن اشاره به دیدار خود با یک شرکت زباله سوز غیر گیلانی در رابطه با پسماند استان خاطرنشان کرد: این شرکت وعده داده که به صورت مجانی زباله های استان را بازیافت می کند بنابراین به صورت آزمایشی ۳۰۰، ۴۰۰ تن زباله برای سوزاندن و بازیافت در اختیار آنها قرار داده ایم که در صورت رضایت، روند کار ساماندهی پسماند استان را تسریع می بخشد.
رئیس شورای شهر رشت: زباله سوز نیازمند اعتبارات ملی است
محمدحسین واثق کارگرنیا در جلسه شورای شهر رشت ضمن اشاره به مبحث زباله سراوان و گلایه منطقه منطقه اظهار نمود: برای سامان دادن به پروژه زباله سوز سراوان باید این پروژه را به سرمایه گذار واگذار نماییم و یقیناً مشارکت بخش خصوصی در پروژه های مدیریت شهری رشت می تواند نتایج خوبی را رقم بزند.
رئیس شورای شهر رشت با انتقاد از اختصاص اعتبارات اندک به مبحث راه اندازی زباله سوز در رشت اظهار داشت: از سال ۹۲ قرار داد راه اندازی زباله سوز در رشت منعقد گردید اما متأسفانه به علت عدم اختصاص اعتبارات مورد نیاز تا کنون به نتیجه نرسیده و با این وضعیت تخصیص اعتبارات تا ۱۰ سال آینده هم نمی توانیم شاهد راه اندازی آن باشیم.
کارگرنیا اظهار داشت: متأسفانه بر مبنای یک تصمیم اشتباه، زباله ها در گذشته به سراوان سرازیر شد و با عنایت به این که مقرر است مکانی جدید به منظور دفن زباله ها در نظر گرفته شود انتظار داریم تا در جابجایی مکان جدید دفن زباله ها تسریع شود.

طرح برنامه ای مدون، علمی و عملی برای پسماند
اظهارنظرهای گاه و بی گاه مسؤلان کشوری و استانی در مورد ساماندهی پسماند سراوان با اینکه بارقه های امید را در دل رشتوندان و مردم گیلان بوجود می آورد اما تا وقتی که این معضل کامل حل و ریشه کن نشود حلاوت و شیرینی آن برای مردم قابل درک و احساس نیست.
تلنبار شدن ۴۰ ساله یک معضل ریشه دار در گیلان و عدم تدبیر و اقدام ریشه ای و اساسی برای آن سبب شده تا پسماند سراوان به غده سرطانی تبدیل گردد و اگر چاره علمی و عملی برای درمان آن نیابیم اساسا این غده به تومور بدخیم تبدیل خواهد شد بنابراین باید با یک برنامه بلندمدت علمی و کارشناسانه توأم با فرهنگ سازی عمومی و مشارکت مردم در جهت حل این معضل گام برداریم.


منبع:

1401/12/02
08:06:11
5.0 / 5
390
تگهای خبر: آب , آلودگی , جنگل , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه