در گفتگو با یك فعال محیط زیست:
پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس نقش مؤثری در مهار آتش خائیز نداشت
یك فعال محیط زیست می گوید كه در آتش سوزی های خائیز شركت های صنعتی بهبهان به خصوص پالایشگاه گاز بید بلند خلیج فارس به خوبی به مسئولیت های اجتماعی خود عمل نكردند.
به گزارش گل سپید به نقل از مهر، چندی پیش منطقه حفاظت شده خائیز در شهرستان بهبهان در ادامه آتش سوزی های طبیعت در خوزستان، گرفتار حریق گسترده ای شد و صدها هکتار از این منطقه طعمه آتش شد.
یکی از دلایلی که سبب گسترش آتش سوزی و افزایش خسارت های ناشی از آن شد، نبود امکانات مناسبت اطفای حریق بود بگونه ای که به قول یکی از فعالان محیط زیست منطقه، حتی یک دمنده آتش در اختیار محیط بانان این منطقه نیست و باید با دست خالی به جنگ با آتش بروند.
در مهار آتش سوزی نقش فعالان محیط زیست و مردم بسیار مؤثر و جالب توجه بود ولی امکانات مناسبی در اختیار آنها قرار نداشت تا باوجود جان فشانی های فراوان، آتش را کنترل کنند.
یکی از نهادهای مؤثر در مهار آتش سوزی خائیز بهبهان، انجمن دیده بان جلگه سبز خوزستان بود. این انجمن در شهرستان های باغملک، آبادان، خرمشهر، شوشتر، دزفول و بهبهان نماینده دارد. همینطور در دو استان تهران و مشهد هم نماینده های فعال دارند.
این انجمن اخیراً در ماجرای آتش سوزی خائیز بهبهان شماره حساب حقوقی انجمن را در جهت تعهدات اجتماعی و محیط زیستی در فضای مجازی منتشر نمود و مبلغ ۲۳۱ میلیون تومان جمع آوری شد که با این مبلغ «دمنده» و تجهیزات اطفای حریق خریداری و برای ادارات شهرستان های استان های خوزستان، کهگیلویه و چهارمحال بختیاری که درگیر آتش سوزی بودند اهدا کرد.
این انجمن نسبت به بی توجهی شرکت های مستقر در شهرستان بهبهان خصوصاً شرکت بید بلند خلیج فارس که اخیراً تأسیس شده و از شرکت های قدرتمند منطقه و کشور است ابراز نارضایتی کردند و خواهان توجه و حضور این شرکت در مسائل اجتماعی بهبهان شدند.
احمد کریم پور، عضو انجمن دیده بان جلگه سبز خوزستان مستقر در بهبهان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شبی که آتش سوزی در منطقه خائیز صورت گرفت به همراه مجموعه ای که داریم به سمت خائیز رفتیم و حدود ساعت دو صبح به محل رسیدیم اما متوجه شدیم آتش در ناحیه دیگری از منطقه خائیز و در قله علمدار شعله ور است.
کریم پور اضافه کرد: مجدداً روز بعد راهی آنجا شدیم. نیروهایی که در آنجا مستقر بودند شامل نیروهای بومی و نیروهای تیپ امام حسن (ع) سپاه، حفاظت محیط زیست، هلال احمر و شهرداری بودند. البته شرایط امداد به شکلی که لازم بود وجود نداشت. روز اول ۶ نفر به محل آتش سوزی رفتیم.
عضو انجمن دیده بان جلگه سبز خوزستان مستقر در بهبهان اظهار نمود: در چند منطقه آتش سوزی اتفاق افتاده بود. در محدوده ای عملاً پوشش گیاهی کامل سوخته و تمام شده بود. آتش سوزی در دو ارتفاعات بالا و در قسمت های پایین تر رخ داده بود. در ارتفاعات بالاتر امکان مهار آتش میسر نبود و احتیاج به فرد آشنا به محیط بود اما در بخش پایین تر وارد عمل شدیم.
حضور کوهنوردان در عملیات
وی توضیح داد: آتش سوزی در پایینِ کوه ۳۰ درصد و در ارتفاعات ۷۰ درصد بود. بعدازظهر روز جمعه برخی از کوهنوردان بهبهانی به محل حادثه اعزام شدند و طی چندین مرحله به ارتفاع بالا هدایت می شدند و خیلی زحمت کشیدند. همان روز یک بالگرد به محل حادثه آمد و۱۵ نفر را پیاده کرد و رفت. مردم تجهیزات نداشتند و با دست خالی و تنها به وسیله شاخ و برگ درختان برای مهار آتش تلاش می کردند. تا روز سه شنبه درگیر اطفا حریق بودیم.
عضو انجمن دیده بان جلگه سبز خوزستان مستقر در بهبهان اظهار داشت: همزمان با این حادثه در روستای چهار آسیاب بهبهان هم آتش سوزی صورت گرفته بود که برخی از خودرو های آتش نشانی به محل آمده بودند. اما در منطقه خائیز که شرایط کمی متفاوت تر بود هیچ نیروی امدادی از شرکت ها و نهادهای خصوصی و شرکت های غیر مربوط را ندیدم.
وی اضافه کرد: از روز دوم به بعد تنها کوهنوردها اجازه حضور داشتند. بزرگ ترین مشکل عدم امکانات بود. به آبپاش نیاز بود. همینطور بی نظمی از دیگر معضلات آن روزها بود.
وی با اشاره به اینکه برای مشارکت سازمان های مردم نهاد باید مجموعه مدیریت شهرستان ها توجیه شوند، اظهار داشت: سایر سازمان ها مثل هیئت کوهنوردی بسیار مفید بودند. رسانه ها هم وارد عمل شدند اما حضور میدانی و قابل ملاحظه ای نداشتند.
کریم پور درباره نجات حیوانات خائیز هم اظهار داشت: من از حامیان حقوق حیوانات هستم و حیوانی که آن چنان احتیاج به کمک باشد را ندیدم و تنها یک مار دیدم که سوخته بود.
عضو انجمن دیده بان جلگه سبز خوزستان مستقر در بهبهان تاکید کرد: شرکت های صنعتی بهبهان خصوصاً بید بلند خلیج فارس هیچ گونه حمایت و کمکی نکردند. ما انتظار داریم که این شرکت به سازمان های مردم نهاد کمک نماید. بید بلند یک و بین بلند ۲ که جدیداً راه اندازی شده با این همه تبلیغات و سر و صدا که همه می دانیم شرکت بسیار قدرتمندی است و تنها امیدی است که برای ما وجود دارد و می تواند کمک نماید. انتظار داریم این شرکت خودش را در امور اجتماعی دخیل و موظف بداند. من شخصاً در ماجرای اخیر کمکی از جانب پالایشگاه بید بلند خلیج فارس ندیدم.
به گزارش گل سپید به نقل از مهر، پالایشگاه گاز بیدبید بلند خلیج فارس که در شهر بهبهان در مساحتی بالغ بر ۲۵۰ هکتار به فعالیت مشغول می باشد با پالایش سالانه ۱۳ میلیون تن گاز خوراک پتروشیمی های زیرمجموعه در ماهشهر را عهده دار است و همینطور سالانه ۴۰۰ میلیون لیتر بنزین هم تولید می کند.
این پالایشگاه با وجود سهم بسیاری که در آلودگی زیست محیطی دارد متأسفانه چندان توجهی به محیط زیست نکرده و به آن بعنوان مساله ای تزئینی و ویترینی نگاه می کند. با بررسی در داده های خبری می توان مهم ترین فعالیتهای این مگاپروژه در حوزه محیط زیست را «توزیع ۲۰ هزار کیسه زباله در میان مسافران نوروزی» و «ساخت صد لانه چوبی برای پرندگان» در کنار کاشت درخت برای استتار تأسیسات پالایشگاه ذکر کرد که از نظر دوستداران محیط زیست در مقایسه با حجم این پروژه و سهم آن در آلایندگی منطقه، ناچیز و مایه ی تأسف است.
حجم فعالیتهای بزرگ ترین پروژه ی پالایشگاهی کشور در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی از این هم تاسف بارتر است. بررسی داده های خبری در این عرصه نشان داده است که فعالیت این مگاپروژه (که سالانه یک میلیارد دلار یعنی در حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان از محل فروش فرآورده های خود درآمد دارد) در حوزه مسئولیت های اجتماعی «اهدای پنج ویلچر به معلولان بهریستی بهبهان»، «اهدای ۲۶۰ بسته نوشت افزار به دانش آموزان»، «اهدای یک کولر گازی به انجمن دیابت بهبهان» و چیزهایی در این سطح است که حتی برخی از خیران محلی هم فعالیتی بیشتر از آن داشته اند.
منبع: گل سپید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب