جنگل حرا در محاصره بلوك و سیمان!

جنگل حرا در محاصره بلوك و سیمان! گل سپید: بوشهر با وجود رسانه ای شدن خطری که در کمین تالاب بردستان-دیّر است و همین طور اعلام چندباره ی ممنوعیت و توقف پروژه تکثیر لارو میگو در مجاورت جنگل حرّای بندر دیّر، همچنان شواهد از ادامه عملیات عمرانی این پروژه حکایت دارد.


بنا بر مشاهدات میدانی خبرنگار ایسنا، مردم منطقه و فعالان محیط زیستی دیّر عملیات ساخت وساز و حمل مصالح به صورت شبانه در حال پیگیری است.
طبیعتاً در شرایطی که چگونگی اعطای مجوز، مواضع سازمان های متولی و نظریه ی نهاد قضایی در این مساله شرایط مبهمی را ایجاد کرده، تکمیل پروژه آن هم به صورت شبانه هیچ ممانعتی را به دنبال نداشته است.
این در حالیست که در هفته های اخیر و بعد از طرح مطالبات مردم دیّر در زمینه محافظت از تالاب و جنگل حرّا «مسعود منصور»، رئیس سازمان منابع طبیعی، مراتع و آبخیزداری کشور طی نامه ای رسمی دستور محفاظت از جنگل حرّا بندر دیّر را ابلاغ نمود.
در نامه «منصور» خطاب به مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر آمده است: «تمامی عرصه های جنگلی کشور بطور عام و جنگل های منحصر به فرد حرّا بطور خاص، غیر قابل واگذاری به اشخاص حقیقی و حقوقی هستند و همیشه تحت تملک دولت و مدیریت این سازمان قرار دارد و به سبب قوانین و مقررات موجود، تغییر کاربری این جنگل ها ممنوعست.»
مخالفت محیط زیست و مجوز آب منطقه ای
از سوی دیگر اداره کل محیط زیست بوشهر با ساخت سایت پرورش میگو مخالفت کرده اما شرکت آب منطقه ای استان بوشهر در کارگروه ماده ۱۱ اعلام نموده دو هکتار از چهار هکتار واگذار شده خارج از خور است بدین سبب مجوز راه اندازی سایت صادر شده، اداره کل محیط زیست استان بوشهر مجوزی برای جاده کشی نیز صادر نکرده است!

ممنوعیت جاده شهرداری، راه دسترسی و محدوده زیرسازی شده مرکز تکثیر میگو
در نظریه ای که کارشناسان رسمی دادگستری در پاسخ به انجمن های محیط زیستی صادر کرده اند آمده است: «محل استقرار جاده شهرداری، راه دسترسی مرکز تکثیر میگو و محدوده زیرسازی شده مرکز تکثیر میگو دقیقاً در محدوده پهنه جزر و مدی است، به شکلی که شاهد وجود آب دریا در کنار تمامی سازه های مذکور می باشیم. آب موجود در کنار سازه ها مربوط به بالا آمدن آب دریا در هنگام مد است. به آسانی قابل مشاهده می باشد که هر سه سازه فوق الاشاره در محدوده جزر و مدی دریا و پهنه متعلق به جنگل حرّای بندر دیر و تالاب ملی خور دیّر- بردستان بنا شده اند.»
در بخش پایانی نظریه کارشناسی آمده است: «با توجه به بازدید و مشاهدات میدانی، تصاویر عکسبرداری شده، تصاویر ماهواره ای و داده های هیدروگرافیک ثبت شده درباب جزر و مد منطقه در پریود نیم روزانه یک سال قبل و برمبنای قانون اراضی مستحدث و ساحلی، این منطقه همچون اراضی مستحدث و ساحلی می باشد و مطابق بند ب و د ماده ۲ این قانون در تعیین عرض اراضی و حریم دریا (۶۰ متر از آخرین نقطه مد) و ماده ۲ بخشنامه اجرائی ماده ۲ همین قانون که حد بستر تالاب آخرین نقطه پیشرفتگی آب تالاب در یک دوره زمانی معین برمبنای داده های ثبت شده موجود می باشد و عرصه ای به عرض ۱۵۰ متر که بلافاصله پس از حد بستر تعیین می گردد بعنوان حریم تالاب است، جاده شهرداری بندر دیر، راه دسترسی مرکز تکثیر میگو و محدوده زیر سازی شده مرکز تکثیر میگو کاملا ً در محدوده جزر و مدی و پهنه جنگل حرای بندر دیر و تالاب ملی خور دیّر-بردستان و همین طور بستر (حداقل غیر فعال) رودخانه دلوار قرار دارند که با توجه به این مساله که جنگل های حرا و تالاب ها از اکوسیستم های حساس ساحلی هستند و جنگل حرای بندر دیر و تالاب ملی خور دیر-بردستان در لیست تالاب های ملی ثبت شده اند و مشمول قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور و بخشنامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب ها می شوند، هرگونه بهره برداری و اقدام در این منطقه همچون جاده شهرداری بندر دیر، راه دسترسی مرکز تکثیر میگو و محدوده زیر سازی شده مرکز تکثیر میگو شرکت تعاونی کشاورزی مهر تکثیر ساحل ممنوع می باشد، چونکه منجر به تخریب و نابودی گسترده اکوسیستم و ایجاد آلودگی های غیرقابل جبران در محدوده جزر و مدی و پهنه جنگل حرای بندر دیر، تالاب ملی خور دیر-بردستان و خلیج فارس می گردد.»

«محمد جواد فولادی»، از فعالان محیط زیست بندر دیّر به ایسنا می گوید: «مسئولان بجای برخورد جدی و قاطع و جلوگیری از ساخت و ساز در حریم تالاب با وعده ها و مصاحبه های بی حاصل قصد دارند مسئله تالاب و جنگل حرّا را مشمول مرور زمان و فراموشی کنند.»
وی ادامه داد: «در ظاهر یک سری کار اداری در حال انجام می باشد که برای رفع تکلیف و درخواست پیگیری از طرف مردم دیّر است اما عملا مانعی برای پیشبرد کار سرمایه گذار نبوده است.»
محیط زیست مجوز تخریب صادر می کند؟!
این فعال محیط زیست در پاسخ به این پرسش که درخواست مردم دیّر از مسئولین و مدیران کل در رابطه با مسئله ی جنگل حرّا چیست، عنوان می کند: «جمع آوری سریع خاکریز و راه دسترسی که بعنوان سدی مانع از ورود آب شیرین به جنگل حرا می شود در اولویت خواسته های مردم دیّر است. مردم دیّر درخواست توقف کامل این پروژه ضد محیط زیستی را دارند چونکه مردم بندر که با دریا و اکوسیستم های آن مانوس هستند، خوب می دانند چطور هر گونه ساخت و ساز در حریم جنگل حرا و تالاب موجبات تخریب های جبران ناپذیری را فراهم می آورد.»
خواسته مردم ابطال مجوز غیر محیط زیستی پرورش میگو است
فولادی اشاره کرد: «مردم بندر دیر منطقه جزر و مدی را به خوبی می شناسند و از قدیم برای این محدوده احترام قائل بوده اند. اما کار به جایی کشیده شده است که سازمانی مانند محیط زیست که باید متولی حفاظت از محیط زیست باشد، خود در صدور مجوز تعجیل می نماید و به نحوی از انحاء مجوز تخریب را صادر می نماید. به عبارتی دیگر مردم محافظت می کنند و محیط زیست تخریب می کند. تنها خواسته مردم ابطال این مجوز غیر محیط زیستی است که بایستی هرچه سریع تر این اتفاق بیفتد»

وی ادامه می دهد: «رویشگاه حرا وابسته به آب شیرین است و در صورت عدم دسترسی به آب شیرین از بین می رود. گیاه حرا باتوجه به شوری بالای خلیج فارس در شرایطی حاد زیست می نماید و بروز هرگونه استرس موجب از بین رفتن این رویشگاه حساس ساحلی می شود.»
کاشت ۵۰ هزار نهال حرّا در یک مراسم باشکوه
این فعال محیط زیست می گوید مردم بندر دیّر جهت حفاظت از جنگل حرا، طی سالهای ۹۵ تا ۹۸ به کاشت ۲۵ هزار نهال حرا پرداختند تا میل و رغبت خود برای نگهداری و توسعه این جنگل را نشان دهند اما متاسفانه با بی درایتی و عدم محاسبه نتایج شوم اینطور تصمیم گیری ها، امروز مجوزهایی مانند پروژه مرکز تکثیر میگو در دل جنگل های حرّا صادر گردیده است.
محمد جواد فولادی اظهار نمود: «همه این روایت ها نشان میدهد که مسئولان از مردم و خواسته هایشان عقب هستند. بنده این اطمینان را به شما بدهم که تا جمع شدن کامل این پروژه در محدوده جنگل حرا و تالاب، مردم آرام نمی نشینند و ابتدا توقف و سپس ابطال مجوز خواست مردم است. تصمیم بر این است که مردم بندر دیّر امسال هم مانند سنوات گذشته نهال حرا بکارند، اما بعد از بروز این اتفاقات و تجاوز به جنگل حرا، مراسم کاشت امسال با یک شور و شوق ویژه و کاشت ۵۰ هزار نهال حرّا دنبال خواهد شد که مقرر است در این مراسم باشکوه کاشت نهال، از هنرمندان و کنشگران فعال محیط زیستی نیز دعوت به عمل آید.»

پیشرفت شبانه و سریع پروژه ی پرورش میگو
با در کنار هم قرار دادن قوانین در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست و همین طور نظریه کارشناسی می توان اینگونه برداشت کرد که با وجود محرز بودن خطری که در کمین تالاب دیّر و جنگل حرّا است، دلیل سردرگمی نهادهای مسئول و پاسکاری های مداوم، نقص و قابل تفسیر بودن برخی قوانین و سیاست گذاری ها در این حوزه می باشد.
هنوز با وجود درخواست های بسیار از طرف فعالین شهرستان دیّر و رسانه ها هیچ نظریه ی جامع و واحدی از طرف نهادهای ذیربط صادر نشده و همچنان در سکوت مسئولین استان، پروژه ی پرورش میگو به صورت شبانه و با سرعتی عجیب در حال ساخت است...







منبع:

1399/11/11
13:33:59
0.0 / 5
1279
تگهای خبر: آب , آلودگی , اكوسیستم , جنگل
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه