تبعات صیادی غیر مجاز در خلیج فارس از مرگ گربه ماهیان تا مرجان ها

تبعات صیادی غیر مجاز در خلیج فارس از مرگ گربه ماهیان تا مرجان ها درپی مرگ تعداد زیادی گربه ماهی در سواحل جاسک در دو روز ۱۳ و ۲۴ فروردین، یک دکتری بوم شناسی دریا علاوه بر اینکه علت مرگ گربه ماهیان را صیادی عنوان نمود و صیادی غیرمجاز و غیراصولی را بعنوان یکی از فعالیتهایی که بیشترین فشار را بر زیستگاه ها و آبزیان خلیج فارس وارد می کند، معرفی نمود.



حمیدرضا بارگاهی در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه گربه ماهیانی که در منطقه جاسک از بین رفتند، کف زی هستند و نزدیک به کف دریا زیست می کنند، اظهارکرد: صید ساحلی با قایق در منطقه جاسک به دو روش «گوشگیر» برای صید ماهیان سطح زی درشت مانند تون ماهیان یا ماهی شیر و روش متداول دیگر به نام «پرساین دو قایقی»انجام می شود که این روش برای صید ماهیان سطح زی ریز همچون ساردین ماهیان مانند ماهی موتو یا ماهی حشینه و ماهی پهلو نقره ای با استفاده از دو قایق صورت می گیرد. با این وجود متاسفانه در این منطقه از روش های صید غیر مجاز مانند صید ترال با قایق هم استفاده می شود.

وی افزود: با عنایت به روش های صیدی که در منطقه جاسک مورد استفاده قرار می گیرد، دو احتمال برای علت مرگ این دو سری گربه ماهی وجود دارد که میتوان به روش صید ترال با قایق و «پرساین» دو قایقی در مناطق کم عمق اشاره نمود. روش صید «پرساین» دو قایقی برای برداشت از ماهیان سطح زی در مناطقی با اعماق بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد و در صورتیکه از این روش در مناطقی با عمق کمتر استفاده گردد علاوه بر ماهیانی که در سطوح آب هستند، ماهیان کف زی مانند شوریده، سنگسر و سرخو یا گربه ماهیان را هم برداشت می کند.

به گفته رئیس گروه بهسازی و توسعه زیستگاه های سازمان شیلات، از آنجایی که گربه ماهی ارزش اقتصادی کمتری نسبت به سایر آبزیان با ارزش تر این منطقه دارد و به علت چرب بودن گوشت آن زودتر فاسد می شود ازاین رو زمانی که این ماهی در تور صیادان به دام می افتد و حجم قایق و مخازن آن پر شود مازاد آنرا به علت کمبود جای قایق در دریا رها می کنند.

وی افزود: گربه ماهی ها از خانواده آریده (ARIIDAE) هستند و زمان تخم ریزی به سمت ساحل می آیند و گله می سازند و به همین خاطر در تور صیادان تعداد زیادی از آنها گرفتار می شوند و حجم قایق را پر می کنند. نخستین باری که در ۱۳ فروردین تعداد زیادی گربه ماهی تلف شده در ساحل مشاهده شد این گربه ماهیان سبب غرق شدن قایق شده و تمام ماهیان در دریا رها شده بودند اما به علت اینکه فاصله با ساحل زیاد نبود وقتی که به ساحل آمدند توسط صیادان برای پودر ماهی جمع آوری شدند اما در حادثه دوم گربه ماهی ها به علت فاصله زیاد با ساحل در محدوده بیشتری پراکنده شدندهمچنین اغلب ماهیان فاسد یا متلاشی شده بودند و ارزش جمع آوری برای پودر ماهی را هم نداشتند. این حوادث از اتفاقات کار صیادی و مخاطرات این شغل است.

این دکتری بوم شناسی دریا ضمن اشاره به اینکه خلیج فارس به علت عمق کمی که دارد محل مناسبی برای صید ترال نیست، اظهار داشت: در بستر خلیج فارس آب سنگ های مرجانی به صورت پراکنده و در حاشیه اطراف جزایر وجود دارند و این مرجان ها معمولا تا عمق ۱۲ متر ادامه دارند اما مرجان های نرم تا عمق ۷۰ متر هم ادامه دارند و خلیج فارس یکی از بهترین زیستگاه های مرجان نرم است که گونه های بسیار متنوعی از این مرجان ها را میتوان تا بیشتر از عمق ۷۰ متر هم مشاهده کرد.

وی افزود: مرجان ها محل تخم ریزی و زادآوری خیلی از آبزیان هستند ازاین رو روش صید ترال کف که در خلیج فارس برای صید میگو و برخی ماهیان کف زی مورد استفاده قرار می گیرد صدمه ای جدی به زیستگاه هایی که در مناطق عمیق تر وجود دارند، وارد می نماید و از همین رو به لحاظ کارشناسی روش مناسبی برای صید در خلیج فارس به حساب نمی آید.

به گفته بارگاهی، تغییرات اقلیمی و گرمای شدید سال ۲۰۱۷ سبب شد ۹۰ درصد مرجان هایی که در اعماق کمتری وجود دارند از بین بروند این در حالیست که بازیابی و بازسازی این مرجان ها حدود ۸ تا ۱۰ سال زمان می برد ازاین رو لازم است تا حد امکان فشار صیادی، بهره برداری و گردشگری را در این مناطق کاهش دهیم تا این مناطق مرجانی بتوانند خویش را بازسازی کنند.

این دکتری بوم شناسی دریا با اشاره به اینکه حالا صید کشتی های صنعتی به روش ترال در خلیج فارس ممنوع شده است، خاطرنشان کرد: با این وجود متاسفانه لنج ها و قایق ها به صورت غیر مجاز به روش ترال در این منطقه صید می کنند.

وی افزود: تور گوشگیر زیرآبی و تورهای لنگری - که بیشتر در مناطق خوزستان و بوشهر مورد استفاده قرار می گیرد - خیلی از آبزیان در خطر انقراض مانند لاک پشت، دلفین و کوسه ماهیان را هم به صورت ضمنی درگیر می کند و این مسئله سبب فشار مضاعفی بر حیات آبزیان می شود.

این دکتری بوم شناسی دریا ضمن اشاره به اینکه به علت شرایط اقتصادی و معیشتی صیادان و مردم منطقه خلیج فارس چاره دیگری ندارند، اظهار نمود: ۱۴ هزار صیاد دارای مجوز در منطقه خلیج فارس و دریای عمان فعالیت می نمایند و میتوان اظهار داشت که به علت شرایط دشوار اقتصادی معیشتی حاکم بر کشور به همین تعداد صیادان غیر مجاز هم در این منطقه فعالیت می نمایند و متاسفانه هیچ قانونی را رعایت نمی کنند و کسی هم با آنها کاری ندارد.

بارگاهی در انتها چاره کاهش فشار بر حیات آبزیان خلیج فارس را بازبینی در روش های صید موجود دانست و اظهار داشت: لازم است روش های مخرب صید برای مدتی تعطیل شوند و یا روش هایی که صدمه کمتری به زیستگاه ها وارد می کنند، مورد استفاده قرار گیرند. سازمان شیلات حالا در حال ترویج روش صید با قلاب است چونکه این نوع صید به کف و بستر دریا صدمه نمی زند. هرچند در این روش هم صید ضمنی یعنی گونه هایی که مورد هدف نیستند، صید می شوند اما با آموزش صیادان میتوان به آنان سفارش کرد که این گونه های در معرض خطر را آزاد و با روشی که صدمه کمتری به بستر دریا و زیستگاه ها وارد می شود، صید کنند.





منبع:

1400/02/11
16:34:31
5.0 / 5
1067
تگهای خبر: آب , خلیج , دریا , سنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه