شوری خاک ۱۰ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشور

شوری خاک ۱۰ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشور به گزارش گل سپید، معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی اظهار داشت: ۱۰.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور دارای درجات مختلف شوری است.



به گزارش گل سپید به نقل از مهر، صفدر نیازی شهرکی معاون آب و خاک وزیر کشاورزی که جهت شرکت در سومین گردهمایی سراسری مدیران ستادی و استانی آب و خاک کشور به اصفهان سفر کرده است، بامداد سه شنبه در نشست خبری اظهار داشت: هم اینک ۱۰ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در سطح کشور در درجات متفاوت شوری است که دلیل آن کم شدن منابع آبی است در صورتیکه در دهه ۷۰ خورشیدی، ۶ و نیم میلیون هکتار از اراضی درگیر شوری خاک بود.
وی با اشاره به این که به جز کاهش منابع آبی، کودها هم در شوری خاک مؤثر است، اشاره کرد: باید توجه داشت که سطح آب های زیرزمینی افت پیدا کرده و همین دلیل آب چاه ها هم شور شده که برای رفع آن، طرح آبشویی به انجام می رسد و آخر فصل آب سنگین به چاه ها تزریق می نماییم که شوری آب محدود شود و با آبشویی این مساله کمتر شده است.

سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک داریم

معاون آب و خاک وزیر کشاورزی اشاره کرد: سالانه بطور متوسط ۱۵- ۱۶ میلیون تُن فرسایش خاک در کشور داریم و میزان فرسایش آبی و بادی نزدیک به ۱۰ میلیون تن می رسد که دلایل و عوامل گوناگونی دارد.
نیازی، اقلیم و بافت خاک و پوشش گیاهی مراتع، تغییر کاربری های غیر مجاز بخصوص در شمال کشور، شدت بارندگی ها در کشور بر اثر تغییر اقلیم و همینطور خشکسالی را همچون عوامل فرسایش خاک برشمرد و اظهار داشت: طرح های ابخیزداری در سطح ۲۰ میلیون هکتار در سطح کشور در حال اجراست.

اجرای سامانه های نوین آبیاری در سطح ۳ میلیون و ۱۸۲ هکتار

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به این که هشت میلیون هکتار در کشور اراضی کشاورزی وجود دارد، ابراز کرد: از دهه ۷۰ تابحال سامانه های نوین آبیاری در سطح سه میلیون و ۱۸۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور اجرا شده است.
نیازی با اعلان اینکه در تولید تجهیزات آبی و ماشین الات کشاورزی خودکفا شده ایم، اضافه کرد: بیشتر از ۳۰۰ کارخانه تولید کننده تجهیزات نوین آبی و ماشین آلات کشاورزی در کشور وجود دارد که به ۱۹ کشور همچون عراق، تاجیکستان و برخی کشورهای اروپایی صادرات دارند.
وی با اشاره به این که سال قبل ۱۰۰ میلیون دلار تجهیزات کشاورزی صادر گردیده است، افزود: این مهم گامی در توسعه خدمات فنی مهندسی کشاورزی است.

اجرای پروژه آبیاری هوشمند در سطح ۱۱۰ هزار هکتار

معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی به اجرای پروژه آبیاری هوشمند در کشور اشاره نمود و اظهار داشت: این طرح تابحال در سطح ۱۱۰ هزار هکتار به شکل آزمایشی توسط هفت شرکت دانش بنیان اجرا شده است.
نیازی ابراز کرد: با اجرای پروژه آبیاری هوشمند به کمک این شرکتهای دانش بنیان می کوشیم با وجود محدودیت منابع آبی، غذا تأمین نماییم.
وی اشاره کرد: آن چه برای ما اهمیت دارد کاهش فاصله فناوری و علم با حوزه کشاورزی و چگونگی انتقال آخرین روش های علمی و فناوری ها درون مزرعه است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اعلان اینکه در حوزه آبیاری تقریبا آخرین فناوری دنیا را داریم، اضافه کرد: چالش اصلی بخش کشاورزی تغییر اقلیم و کاهش بارندگی است که سال جاری تابحال به ۷۴ میلیمتر رسیده و این شرایط خاص حوزه مرکزی و بخصوص اصفهان بدتر شده است.
نیازی اشاره کرد: چاره این مساله در شرایطی که با وجود محدودیت منابع آبی، موظف هستیم ۱۲۰ میلیون تن غذا در سال تولید نماییم، ارتقاء بهره وری است.

بخش کشاورزی سالانه ۷۰ میلیارد مترمکعب مصرف آب دارد

وی با اشاره به این که حدود ۶۰۹ دشت در کشور وجود دارد، اظهار داشت: بالای ۵۰ درصد آب های کشور از منابع زیر زمینی تأمین می شود بطوریکه از ۷۰ میلیارد مترمکعب آبی که در سال در قسمت کشاورزی کشور استفاده می شود نیمی از آن از منابع زیرزمینی است.
معاون آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی اضافه کرد: فشار بر منابع زیرزمینی به حدی است که ۱۵۰ میلیارد مترمکعب به آب های زیرزمینی بدهکار شدیم.

احیا و مرمت ۳۲ هزار کیلومتر قنات

نیازی با اعلان اینکه ۴۱ هزار کیلومتر قنات در کشور وجود دارد، اشاره کرد: ۳۲ هزار کیلومتر از این رشته قنات ها طی سالهای گذشته احیا و لایروبی شده است.
وی با اشاره به این که تابحال در سطح یک میلیون و ۶۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شبکه های زه کشی بوجود آمده است، اضافه کرد: در کنار این در سطح ۲۰۰ هزار کیلومتر از اراضی کانال بتنی برای انتقال آب تولید شده است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که در حوزه استخر و مرمت قنوات و آب بندها در شمال یا هوتک در جنوب کشور کارهای خوبی شده است، افزود: ۲ پروژه کلان در کشور اجرا شده است و تولید خوبی هم در محصول گندم به میزان ۱۴ تن بوده که در ارتباط با پروژه ۳۰۰ هزار هکتاری طرح خوزستان و ایلام بود که اجرا شد.
نیازی با اشاره به اجرای طرح کشاورزی در غرب کشور به میزان ۲۲۷ هزار هکتار، اشاره کرد: ۲ پروژه پیشران هم در برنامه هفتم دیده شده که طرح زیرساخت شمال کشور است که مطالعات آن شروع شده است.
وی با اعلان اینکه تکالیفی در این زمینه در برنامه هفتم توسعه تعریف شده است، اشاره کرد: تقریبا پروزه های خوبی انجام شده که همچون مبحث تغذیه ابخوان ها و آبخیزداری است و ۲ سالی است که منفی شدن بیلان منابع زیرزمینی بطور متوسط در سطح کشور متوقف شده است.

تکلیف برنامه هفتم برای کاهش ۱۵ میلیارد مترمکعبی برداشت آب

معاون آب و خاک وزیر کشاورزی اشاره کرد: سازمان جهاد کشاورزی مکلف شده که تا پایان برنامه هفتم توسعه برداشت آب از منابع زیرزمینی را تا ۱۵ میلیارد مترمکعب کم کند.
نیازی ابراز کرد: برنامه هفتم توسعه تکلیف کرده در محصولات راهبردی مانند گندم، شکر، سیب زمینی و …تا ۹۰ درصد خودکفایی داشته باشیم که بر مبنای آن برنامه هفتم شاخص گذاری و اهدافی تعیین کرده است.
وی با اشاره به ارتقاء بهره وری در گلخانه ها اظهار داشت: هم اینک تولید برخی گلخانه ها ۴۰۰ تن تولید محصول دارد در صورتیکه در مزرعه در سطح باز به ۴۰ تن تولید می رسد.

1403/12/08
15:41:53
5.0 / 5
220
تگهای خبر: آب , باد , بارندگی , خاك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان گل سپید در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه ؛ گل سپید، زیبایی را به خانه خود بیاورید. گل ها و گیاهان با قیمت ارزان