گزارش گل سپید؛

کریدور پروازی درناها خشک می شود

کریدور پروازی درناها خشک می شود گل سپید: پس روی و کاهش تراز آب دریای خزر و آب های ورودی به تالاب میانکاله سبب شده تا فرودگاه بین المللی درناها با خشکی دست و پنچه نرم کند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - علیرضا نوری کجوریان: خشکسالی، شکار و صید، تخریب زیستگاه ها و تصرف مسیر پروازی بین المللی درناها و پرندگان مهاجر را در مازندران تهدید می کند، همین طور سالیان سال مازندران کریدور پروازی گونه های پاییز و زمستان گذرانی است که هزاران کیلومتر و از سرزمین های سرد سیبری به تالاب ها و زیستگاه های استان سفر می کنند.
تجاوز و تخریب عرصه ها، حریق های عمدی با هدف انتقام گیری از محیط زیست، شکارهای دسته جمعی و نسل کشی پرندگان و خشک شدن تالاب و زیستگاه ها عرصه را برای میهمانان پروازی و زمستان گذران مازندران تنگ کرده است.
پیرترها و پابه سن گذاشته ها، خاطره های زیبایی از سفر انواع پرندگان مهاجر به زیستگاه های استان در ذهن دارند و به اعتقاد آنها سالهای سال است که خیلی از گونه ها به سبب شکار و نسل کشی دیگر در آسمان استان دیده نشده است.
میانکاله از با اهمیت ترین زیستگاه های پرندگان مهاجر بشمار می رود و این تالاب بین المللی و فرودگاه درناهای زیبا و رویایی هرسال خشک می شود و بر سطح خشکی آن افزوده می شود. روح اله اسماعیلی معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با اظهار این که میانکاله یکی از ذخیره گاه ها یا زیست کره معرفی شده است و از دو اکوسیستم آبی و خشکی به مساحت ۶۸ هزار هکتار تشکیل شده است، اضافه کرد: ادامه خشکسالی، کاهش نزولات جوی و نوسانات دریای خزر سبب شده تا این پناهگاه با چالش های عدیده ای روبرو شود.
۳۰ درصد سطح آبی تالاب خشک شد
وی در گفتگو با خبرنگار مهر مهار آب های سطحی در حوضه آبریز بالادست را سبب گسترش خشکی در تالاب میانکاله ذکر کرد و اظهار داشت: تصاویر ماهواره ای نشان میدهد که ۳۰ درصد سطح تالاب به میزان ۱۵ هزار هکتار خشک شده است.

وی با اظهار این که میزان خشکی تالاب در زمستان سال جاری نسبت به زمان مشابه سال قبل با رشد ۲۰ درصدی و میزان هفت هزار هکتار بیشتر شده است، اضافه کرد: کاهش چشم گیر بارندگی و پس روی آب دریای خزر و افزایش تبخیر سطحی آب سبب شده تا تالاب به وضع فعلی گرفتار شوند.
روند روبه رشد خشکی تالاب میانکاله سبب شده تا کارگروه ویژه احیای تالاب میانکاله از سال ۹۶ فعال شود و تسهیل تبادل آب دریای خزر با تالاب، لایروبی کانال آشورده، لایروبی انهار، انجام طرح مطالعاتی پایش وضعیت کیفی تالاب همچون طرح هایی است که تا حالا برای حفظ مسیر و کریدور بین المللی پروازی پرندگان مهاجر در مازندران انجام شده است.
میانگین بارش ها ۷۰ درصد کمتر شده است
کاهش تراز آب دریای خزر و روان آب های سطحی باعث شده تا حال و روز تالاب میانکاله چندان خوش نباشد و حق آبه های ورودی به تالاب نیز هر روز کمتر می شود. عطاء الله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به کاهش چشم گیر بارندگی ها گفت: میانگین بارندگی در امیرآباد امسال پنج میلی متر و کاهش ۷۰ درصدی داشته است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار این که ۷۰ درصد آب ورودی تالاب میانکاله از رودخانه قره سو و مابقی از رودخانه های فصلی شرق استان تامین می شود، کاهش آب دهی رودخانه قره سو را از دیر دلیلهای افزایش خشکسالی تالاب ذکر کرد و اظهار داشت: ارتباط آبی دریا و خلیج مسئله مهمی است و عقب نشینی و پس روی آب دریا از دیگر چالش ها است.
وی با اعلان اینکه در بعضی از مناطق شاهد پس روی ده ها متر آب دریا هستیم، اظهار داشت: تالاب میانکاله وابسته به آب دریا و جریانات روان آب های سطحی است و از طرف دیگر ساخت سدهای بزرگ روی منابع آب شیرین و ندادن حق آبه های تالاب مسائل را شدت بخشیده است.

کاویان تغییر الگوی کشت و کشت محصولات پرآب بر، حفر چاه های زیرزمینی و غیره را سبب تشدید وضعیت خشکسالی تالاب میانکاله بیان کرد و اظهار داشت: باید نسبت به حفظ این مسیر بین المللی و کریدور پروازی پرندگان مهاجر همت و کوشش کرد.
امید و آرزو در تالاب سرخ رود
تالاب میانکاله در سالهای قبل زیستگاه اصلی پرندگان مهاجر نظیر درنای سیبری بود و این پرنده زمستان گذران چند سال اخیر تالاب های سرخرود و فریدونکنار را به تالاب میانکاله ترجیح داده است.
طی ماه قبل یک بال درنای سیبری از بلژیک به مازندران منتقل شد تا نسل درنای سیبری حفظ شود و خط پروازی این پرنده نادر و کمیاب برقرار باشد. هم اکنون درنای امید و رؤیا در تالاب ازباران مشغول زمستان گذرانی هستند و نیمه پایانی اسفند مازندران را به مقصد سیبری ترک می کنند.
این اقدام نه با هدف زادآوری و تهیه جفت برای امید (تک درنای سیبری در ایران) بلکه با هدف پیدا کردن همسفر برای امید جهت حفظ مسیر تردد آنها از سیبری به ایران و ورود دیگر خانواده های درنا نیز از سیبری است.
امید که یک درنای سیبری نر است، آخرین بازمانده از جمعیت غربی درنای سیبری است. این پرنده وفادار به اقلیم مازندران از ۱۴ سال پیش با وجود از دست دادن جفتش «آرزو» همچنان برای زمستان گذرانی به مازندران می آید. این درنا سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۴ برای زمستان گذرانی به مازندران نیامد که موجب نگرانی دوستداران محیط زیست شده بود. ماه پیش یک قطعه درنا از مرکز تکثیر و حفاظت درناها در بلژیک از مسیر هواپیمایی بلژیک به قطر و سپس به ایران آمد و به تالاب بین المللی فریدونکنار منتقل شد تا همسفری برای امید باشد.


منبع:

1401/11/25
10:18:39
5.0 / 5
396
تگهای خبر: آب , آبریز , آسمان , اكوسیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه