گزارش گل سپید؛

لزوم حفظ چرخه کامل بازیافت در گیلان

لزوم حفظ چرخه کامل بازیافت در گیلان گل سپید: ابرچالش پسماند گیلان ریشه چند دهه ای دارد و نمی توان در طول یک الی دو سال آنرا ساماندهی کرد اما به کارگیری جوانان نخبه و شرکت های دانش بنیان و خلاق در این بخش راهگشا است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- بهرام قربانپور: بااینکه در سالهای اخیر از «پسماند» به عنوان بحران و چالش بزرگ یاد می شود اما ایجاد چنین غده سرطانی در محیط زیست گیلان، ریشه در بی مدیریتی، ناکارآمدی و فقدان تصمیم درست و کارشناسانه در دهه های گذشته دارد که کوه ۱۱۰ متری «پسماند سراوان» را خلق کرد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، حل مسئله پسماند سراوان روی میز دولت قرار گرفت و «اسدالله عباسی» استاندار گیلان مسئول پیگیری و حل این بحران از طرف رییس جمهور، مأمور شد تا این مسئله را سامان دهد.
اهمیت ساماندهی پسماند سراوان آقای استاندار را بر آن داشت تا ستاد ساماندهی زباله را در محل دفنگاه سراوان تشکیل دهد و فرمان داد تا اطلاع ثانوی از ورود زباله به محل پسماند سراوان ممانعت شود و کار بهسازی لندفیل سراوان بعد از کش و قوس های پارلمان شهری رشت، شکل رسمی به خود گرفت و به همین دلیل زباله استان بجای سراوان، به لاکان رفت تا به کود آلی تبدیل گردد و در همین میان خبرهای ضد و نقیضی از انتقال زباله به جنوب گیلان هم عنوان شد، که با واکنش های فراوانی همراه بود.
در این گزارش سعی شده تا یکی از روش های نوین حل مسئله پسماند مورد واکاوی قرار گیرد، روشی که اگر مورد حمایت مسئولان قرار گیرد می تواند حداقل قسمتی از مشکلات این حوزه را سامان دهد. سراغ «حسین کشاورز» جوان نخبه اهل بندر کیاشهر آستانه اشرفیه رفتیم که با بهره گیری از پسماند، «گرانول» تولید می کند.
این جوان گیلانی در شهرک صنعتی سیاهکل فرصتی فراهم نموده تا ضمن ایجاد اشتغال، از ابر چالش «پسماند» برای گیلان «فرصت» بسازد، شرکت بازیافت محور حلقه سبز کوبار برمبنای نامگذاری سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین با ایدئولوژی ایران سبز و با بهره گیری از نیروهای متخصص در سال ۱۴۰۱ در استان گیلان آغاز به کار کرد تا با جبران قسمت کوچکی از معضلات زباله در گیلان کمکی هرچند کوچکی به بازیافت زباله این استان و کشورمان انجام داده باشد.

در ادامه، این گفتگو را با هم می خوانیم.
*در خصوص پروژه تان توضیح دهید؟
برخلاف برداشت رفتاری ما درباب زباله، در دنیا از آن به عنوان «طلای کثیف» یاد می کنند اما در فرهنگ ما به عنوان چیز دور ریختنی و بلا استفاده جا افتاده و کمتر قدر این دُر گرانبها را می دانیم.
این شرکت در امتداد بهره گیری از زباله به عنوان کالای با ارزش و سودمند، برای تولید گرانول، مدرن ترین تجهیزات و فناوری روز دنیا را به کار گرفته است. برای قسمت اصلی بازیافت و پلاستیک در استان گیلان مرحله اول تفکیک ضایعات و خرد کردن در استان بوده اما قسمت تولید گرانول و تفکیک آن و شستشو یا نبوده و یا اگر هم هست به سبب هزینه تجهیزات و نیروی کار متخصص بسیار اندک است چونکه تولید پلیمر نیاز به نیروی متخصص دارد بدین سبب می توان گفت این کار بطورکامل تخصصی است.
*این پروژه چقدر می تواند مشکلات پسماند گیلان را حل کند؟
حل مشکلات پسماند گیلان نیازمند اطلاعات فنی است، بااینکه زباله به عنوان معضل شناخته شده اما بازار کار سودمندی دارد و خیلی از کشورها وارد کننده زباله هستند تا از آن پلیمر تولید کنند و مجدد وارد کارخانه کنند.
در ایران در قسمت اول تفکیک به انجام می رسد و بصورت اندک به خارج از استان صادر می شود تا مراحل دیگر چون شستشوی گرانول و تفکیک پلیمری صورت گیرد و مجدد کارخانجات استان این پلیمر را از آنها خریداری می کنند یعنی زباله خودمان بصورت اصلاح شده از استانهای دیگر خریداری می نماییم. تلاش این است که بتوانیم چرخه کامل بازیافت را از تفکیک تا آخر در خود استان حفظ نماییم این با اهمیت ترین هدف و قسمت داستان است.
حفظ چرخه بازیافت در گیلان منجر به تعادل سازی قیمت گرانول و مواد اولیه برای کارخانجات استان می شود و به نفع صنایع و واحدهای تولیدی است. به سبب گردشگر پذیر بودن و جریان گردشگری گیلان، حجم قابل توجهی از زباله ها در استان، پلاستیکی است و جای کار برای تولید گرانول در استان وجود دارد. هم اکنون ۲۰۰ الی ۲۵۰ تن در ماه بازیافت می نماییم که حدود ۲ الی ۳ هزار تن بازیافت زباله پلاستیکی در سال می شود و اگر شرایط فراهم باشد می توانیم این رقم را دو برابر افزایش دهیم.
تحقق این امر با گسترش خط تولید، بخش شستشو و همین طور تعریف زمین برای تفکیک زباله امکان پذیر است و این توان در مجموعه ما وجود دارد با بسترسازی فوق، حداقل نیم و یا یک سوم زباله پلاستیکی استان را تحت پوشش بازیافت قرار دهیم.
*سهم این پروژه در اشتغال زایی چقدر است؟
این یک شرکت پتروشیمی کوچک است و کارخانجات بجای خرید مواد از پتروشیمی، مواد بازیافتی را در حد درجه یک خریداری می کنند به شرط تولید این مواد بصورت تخصصی و بدون آلودگی.
این مجموعه سهم به سزایی در ایجاد اشتغال دارد چونکه در آینده نیازمند تعداد زیادی نیروی کار در بازیافت هستیم. فرهنگ سازی نیاز به نیروی کار در تفکیک، آموزش، خط تولید، بازاریابی دارد که مهم تر از بحث اشتغال زایی حل معضل زباله است که باتوجه به هزینه بسیار بالا حفظ چرخه بازیافت در استان برای هر تن زباله پلاستیکی اضافه، به یک کارگر نیازمندیم.

*چالش هایی که برای بسط این پروژه با آن مواجه هستید چه می باشد؟
عدم اطلاعات کافی در عرصه بازیافت زباله پلاستیکی و تولید گرانول به سبب تخصصی بودن، از طرف مسئولان چالش های مهم این بخش است. نداشتن اطلاعات کافی در این بخش، میزان دغدغه مندی مسئولان را در پشتیبانی از این پروژه بسیار مهم کم می کند و نگاه های حمایتی از سمت این پروژه برداشته می شود. سخت گیری در ارائه تسهیلات، زمین و امکان سنجی درست برای پیشبرد اهداف پروژه که همه از عدم آگاهی و شناخت کافی نشأت می گیرد از مهم ترین دغدغه های این بخش است.
عدم شناخت کارخانجات و صنایع مصرف کننده گرانول و مواد پلیمری از این واحد تولیدی سبب شده تا مواد اولیه خودرا بیرون استان تهیه کنند و جالب این که تولیدات این مجموعه به جز در دو الی سه مجموعه درون استانی، مابقی در استانهای دیگر به فروش می رسد و این خود یک دغدغه بزرگ است.
*برای ساماندهی پسماند چه راهکارهای علمی را پیشنهاد می دهید؟
برای ساماندهی پسماند همه چیز باید پله پله و طبقه بندی شده جلو برود. با اهمیت ترین قسمت آن تفکیک از مبدا بوده و برای آن یک سری برنامه های علمی در نظر گرفته شده است که ۵۰ درصد آن تفکیک از مبدا است که حداقل زباله خشک و تر از هم جدا شود. با طراحی نرم افزارها و طراحی تفکیک از مبدا با هزینه کردهای فراوان در تلاش هستیم تا با خرید دستگاه ابر شستشو این مساله را به حداقل برسانیم که همه نیاز به حمایت جدی دارد.
فرهنگ سازی، برنامه های آموزشی در نهادهایی چون مدارس، شهرداری ها، اهدای کیسه های کاغذی و جداسازی و تفکیک در محل که به سبب انجام نشدن در استان حداکثر ۵ الی ۱۰ درصد را بازیافت می نماییم قسمتی از کارها است که در صورت اجرا شدن در هر محلی ۸۰ درصد زباله بازیافت می شود.

*پیوست های زیست محیطی این پروژه چقدر رعایت شده است؟
فرآیند تولید گرانول به هیچ عنوان شیمیایی نیست بلکه پروسه فیزیکی است فقط ذوب می شود و از نظر زیست محیطی هیچ مشکلی ایجاد نمی کند در حقیقت با حفظ چرخه بازیافت زباله و به کمتر شدن پلاستیک در طبیعت کمک می نماید.
با توجه به این که امروزه غربالگری و پاکسازی و تفکیک اولیه مواد در ایران گرفتار مشکلاتی است و اغلب شناسایی پلیمراسیون پلاستیک ها علمی نیست این مجموعه در تمام مراحل بازیافت از تفکیک تا تولید گرانول بوسیله تست های مدرن شیمیایی این مهم را انجام می دهد و بوسیله تجهیزات به روز خلوص گرانول هدف را به حداکثر ممکن می رساند تا هیچ دغدغه ای در عرصه زیست محیطی باقی نماند.
از آنجا که ابر چالش پسماند در گیلان ریشه چند دهه ای دارد و نمی توان در طول یک الی دو سال آنرا سامان بخشی کرد به کارگیری جوانان نخبه و شرکت های دانش بنیان و خلاق در این بخش می تواند در سرعت بخشی روند ساماندهی پسماند در گیلان کمک نماید. انتظار می رود مسئولان استان به ویژه استاندار که پشتیبانی از جوانان و نخبگان چاشنی همیشگی صحبت هایشان در جلسات است، از این مجموعه در امتداد سرعت بخشی به حل مشکلات پسماند، حمایت کنند.


منبع:

1402/04/15
15:46:17
5.0 / 5
303
تگهای خبر: آلودگی , بحران , پلاستیك , دانش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه